Kremlinul, revoltat de 'ingerința' CEDO în cazul Navalnîi

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Putin
Este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Putin
Rusia a acuzat joi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de ingerinţă în sistemul său judiciar pentru că a dispus cu o zi în urmă eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, vizat în vară de o tentativă de otrăvire cu o substanţă considerată armă chimică, în prezent încarcerat. Kremlinul califică drept 'ilegală' dispoziţia CEDO, potrivit Agerpres.

'Este o decizie ilegitimă, este o tentativă foarte serioasă de ingerinţă în afacerile judiciare ruse, ceea ce din punctul nostru de vedere este inacceptabil', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în videoconferinţa sa de presă zilnică.

CEDO ceruse în urmă cu o zi eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi ca măsură de precauţie, argumentând că viaţa opozantului rus este posibil să fie în pericol.

'Graba luării unei astfel de decizii şi evident părtinirea clară în luarea unei astfel de decizii ridică multe întrebări', a spus Peskov.

Întrebat dacă din cauza acestei decizii a CEDO cu privire la Navalnîi Rusia ia în calcul retragerea din Consiliul Europei sau se aşteaptă la sancţiuni din partea acestui organism, Peskov a negat. 'Nu, nu căutăm niciun fel de confruntare', a adăugat el.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să se adreseze Curţii Constituţionale a Rusiei pentru a se consulta cu privire la respectarea sau nu a deciziei CEDO, făcând referire la declaraţiile făcute miercuri de ministrul justiţiei rus, Konstantin Ciuicenko.

Cererea judecătorilor CEDO este 'ceva fără precedent', întrucât, în primul rând, este o 'intervenţie clară şi grosolană în funcţionarea sistemului judiciar al unei ţări suverane şi, în al doilea rând, este o cerere nefondată şi nelegitimă', declarase Ciuicenko.

Ministrul a subliniat că rezoluţia CEDO nu citează 'nicio dovadă şi nicio normă care să permită instanţei să ia această decizie'. El a adăugat că, între altele, cererea de eliberare a lui Navalnîi a fost făcută ştiindu-se că nu va putea fi respectată, întrucât 'conform legislaţiei ruse nu există motive legale pentru eliberarea acelei persoane'.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că rezoluţia CEDO este 'încă un element al campaniei de presiune' împotriva Rusiei şi un element de 'ingerinţă' în afacerile sale interne.

'Este o contradicţie cu dreptul internaţional, ale cărei consecinţe nu le cântăreşte CEDO'', a spus ea.

În declaraţiile sale, Rusia se sprijină pe noua sa constituţie care pune jurisdicţia naţională mai presus de dreptul internaţional, potrivit DPA.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) a fost arestat la 17 ianuarie la punctul de control al paşapoartelor pe un aeroport din Moscova la revenirea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok de uz militar, pentru care el l-a învinuit direct pe preşedintele Vladimir Putin.

Cu puţin peste două săptămâni în urmă, justiţia rusă a transformat în sentinţă cu executare pedeapsa de 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare la care Navalnîi fusese condamnat în 2014 pentru delapidare. În cadrul procesului respectiv, Navalnîi a stat 10 luni în arest la domiciliu, perioadă care va fi dedusă din pedeapsa sa, rămânându-i să execute doi ani şi opt luni de închisoare. Modificarea sentinţei a intervenit după ce instanţa a decis că opozantul a încălcat condiţiile de eliberare după condamnarea cu suspendare în 2014. CEDO a calificat procesul drept arbitrar şi a ordonat Rusiei să despăgubească financiar opozantul.

Sâmbătă, Curtea de la Moscova va examina recursul prezentat de opozantul rus împotriva sentinţei. În aceeaşi zi, Navalnîi va avea a doua şedinţă de judecată în care este acuzat că a defăimat un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. În acest caz, el riscă o amendă care poate merge până la 1 milion de ruble sau 240 de ore de muncă în folosul comunităţii. Parchetul rus ceruse marţi amendarea opozantului rus cu 950.000 de ruble (aproximativ 13.000 de dolari sau 10.600 de euro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel