La BVB, tranzacțiile au scăzut cu peste 58% față de sesiunea de marți
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, 4,6 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, 4,6 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de miercuri, cu un rulaj de 34,97 milioane de lei (7,09 milioane de euro), în scădere cu peste 58% faţă de ziua precedentă.

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,43%, până la 12.065,04 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o creştere cu 0,44%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,31%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,55% din valoare.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,52%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un avans de 0,27%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,73%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu aproximativ 7,43 milioane de lei, urmate de titlurile BRD - Groupe Societe Generale, care au generat schimburi în valoare de 4,89 milioane de lei, şi de cele ale Băncii Transilvania - 4,32 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Dafora (+9,68%), COMCM SA (+6,16%) şi Impact Developer&Contractor (+5,19%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Altur (-14,71%), Carbochim (-12,28%) şi Şantierul Naval Orşova (-5,20%).

Citește și Piețele își fac de cap: Acțiunile urcă, petrolul, gazele și obligațiunile scad

Bursele europene au înregistrat a treia ședință consecutivă de creșteri: Parisul a urcat cu 2,30%, Frankfurt cu 2,18%, Milano cu 1,74%, iar indicele de referință Eurostoxx 50, cu 2,36%. Doar Bursa de la Londra a terminat mai modest, cu un avans de 0,41%, influențată de declinul acțiunilor petroliere și miniere.

La Zurich, SMI a câștigat 1,47%. Wall Street a fost mai prudent: Dow Jones a câștigat 0,71%, S&P 500 1,15% și Nasdaq 1,04%. ”Se observă o decolerație totală între piețele americane și europene”, o ”tendință care ar putea fi interesantă în cursul acestui an”, a comentat Franklin Pichard, director general al Kiplink Finance. Citește mai departe AICI

Citește și Prudentă, bursa americană începe anul 2023 în ușoară scădere

La începutul anului, Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că o treime din economia mondială riscă să intre în recesiune în 2023, o perspectivă care va afecta probabil veniturile companiilor. Câștigurile companiilor americane ar putea fi sancționate și de redresarea cursului dolarului.

Pe piața valutară, indicele DXY, care măsoară performanța dolarului în raport cu un coș de valute, a crescut cu 0,9%, la 104,45 puncte. Pe piața obligațiunilor, randamentul obligațiunilor de trezorerie pe zece ani a scăzut cu 15 puncte de bază, la 3,728%, în timp ce randamentul titlului pe doi ani a scăzut, de asemenea, cu 5 puncte de bază, la 4,374%. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel