La capitolul insolvențe, România în topul rușinii!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Numărul global al insolvenţelor a crescut cu 6,4% în 2017, în Europa Centrală şi de Est, nouă ţări raportând un volum mai ridicat al insolvenţelor (Croaţia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Slovenia), conform unui comunicat al Coface.

"Europa Centrală şi de Est s-a bucurat de o activitate economică îmbunătăţită în ultimii ani. Acest lucru s-a putut remarca îndeosebi în 2017, când creşterea medie a PIB-ului regiunii a ajuns la 4,5% - cea mai mare rată din 2008. Consumul gospodăriilor şi intrările din investiţiile de active fixe au contribuit semnificativ la creştere. Cu toate acestea, mediul de afaceri favorabil din 2017 nu a fost suficient pentru a determina o îmbunătăţire a situaţiilor legate de lichidităţile companiilor. Numărul global al insolvenţelor a crescut cu +6,4% în 2017, ceea ce înseamnă o inversare a tendinţei din ultimii ani, când a existat o scădere de -6% în 2016, după un declin de -14% în 2015", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, o altă schimbare a fost faptul că, în 2017, mai multe ţări au fost afectate de o creştere a insolvenţelor. În cursul anului, nouă ţări au raportat un volum mai ridicat al insolvenţelor (Croaţia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Slovenia), în timp ce doar cinci ţări au înregistrat o scădere (Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Slovacia şi Ucraina).

Defalcarea regională arată o mare varietate a dinamicii, de la un declin al insolvenţelor de 27,1% în Slovacia şi de 26% în Republica Cehă, la creşteri uşoare de 2,4% în Estonia şi 2,5% în România şi chiar de 40,1% în Croaţia. Ţările au menţionat câteva motive comune pentru deteriorarea lichidităţilor companiilor, ceea ce a dus, în unele cazuri, la insolvenţe.

"Utilizarea ridicată a capacităţii şi cererea solidă au încurajat companiile să îşi extindă afacerile. În plus, perioadele pozitive din economie au impulsionat înfiinţarea de noi companii, în ciuda nivelului ridicat al concurenţei care prevalează într-un număr de sectoare. Companiile au înregistrat frecvent creşteri ale cifrei de afaceri şi evoluţii mai mici ale profiturilor. Profiturile au fost constrânse de costurile tot mai mari, inclusiv cu salariul şi materiile prime - confirmate în accelerarea indicilor preţului de producţie", a explicat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

În plus, dificultatea în ocuparea posturilor vacante a devenit un obstacol major pentru companiile din Europa Centrală şi de Est în activitatea şi potenţiala lor extindere. Companiile au raportat mai frecvent această problemă decât nesiguranţa legată de cererea pentru produsele şi serviciile lor, conform sondajelor Eurostat. În concluzie, accelerarea economică nu este singurul factor care afectează lichiditatea sectorului de afaceri a regiunii.

"Pentru 2018 şi 2019, Coface prognozează creşteri continue ale numărului de insolvenţe în regiune. Acest lucru confirmă sfârşitul unui ciclu economic în Europa Centrală şi de Est. În 2018, vom vedea o creştere a numărului mediu a insolvenţelor cu +10,4%, mai multe ţări înregistrând o evoluţie a procedurilor. Polonia este de aşteptat să aibă o creştere a insolvenţelor companiilor şi a procedurilor de restructurare cu +20,2%. Serbia şi Slovacia, pe de altă parte, vor experimenta o contracţie a numărului acestora. Creşterea economică mai slabă va fi un factor care va contribui la impulsionarea insolvenţelor din ECE cu +15,5% în 2019", a precizat Declan Daly, CEO Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate din România intrate în insolvenţă a scăzut cu 2,48%, în primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2017, la 5.615.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel