La cât se ridică punctul de pensie în 2023. Informație utilă
Autor: DCBusiness Team | 01 ian 2023, 16:45
O valoare de care depind și alte venituri
O valoare de care depind și alte venituri
Pensiile au reprezentat, în 2022, unul dintre dezbătute subiecte: se majorează, nu se majorează, cum, de când și cu cât. 

Până la urmă, guvernanții s-au decis în privința unei soluții și lucrurile s-au limpezit. Odată cu publicarea în Minitorul Oficial a OUG 168/2022 a intrat în vigoare și majorarea punctului de pensie. 

Astfel, începând din 1 ianuarie 2023, punctul de pensie se majorează la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare va crește cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari (așa-zisa pensie minimă garantată), ea va fi, tot din prima zi a anului 2023, de 1.125 de lei.

Ordonanța menționată mai sus cuprinde mai multe măsuri ce vizează pensionarii față de cele anterior prezentate, printre care și un sprijin destinat celor cu pensii mici, ce va fi acordat între 600 și 1.000 de lei. Reamintim că și în 2022, pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei au primit de la stat, în luna iulie, un ajutor financiar unic în valoare de 700 de lei.

Aceste măsuri sunt necesare, spunea premierul acum câteva zile, deoarece “perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută”.

Citește și Cine încasează mai mulți bani de azi. Topul majorărilor de venituri

.... pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei vor primi o serie de ajutoare financiare.

În primul rând este vorba despre un ajutor de 1.000 de lei care se acordă în cazul veniturilor mai mici 1.500 de lei inclusiv. 

Un al ajutor este cel de 800 de lei, pentru venituri care se află între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv
 
Un al treilea sprijin se ridică la suma de 600 de lei și care se oferă celor ale căror venituri lunare este intre 2.001 lei si 3.000 lei inclusiv.

Aceste ajutoare pe care statul le va oferi bătrânilor în acest an se vor regăsi trecute pe cupoanele de pensie.

Carduri de 250 de lei

Acordarea sprijinului de 250 de lei se prelungește și în anul 2023 astfel că cei cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o data la doua luni, pe tot parcursul anului 2023.

Însă toate aceste sume și majorări, în contextul crizei economice, se vor resimiți în destul de mică măsură în buzunarele pensionarilor și beneficiarilor de ajutoare sociale. De pildă, pentru pensionarii care au pensii de 1.000 de lei, majorarea de 12,5% va însemna că în buzunarele acestora vor intra in plus puțin peste 100 de lei. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Crossuri externe