La ce renunță românii ca să facă economii. Câciu a renunțat la divertisment

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Unspalsh
Foto: Unspalsh
EXCLUSIV
Ministrul Finanțelor declara săptămâna trecută că economiile pe care le face sunt cele pentru divertisment după ce a fost întrebat ce cheltuieli lunare are.

DCBusiness a făcut un sondaj printre cititorii săi pentru a vedea la ce renunță aceștia în această perioadă de criză.

Cei mai mulți dintre cei care au răspuns la chestionarul DCBusiness spun că renunță la cheltuieli neesențiale, 28,9%, urmează în mod surpinzător 18,5 % care spun că nu renunță la nimic, la vacanțe renunță 17,3%, după care urmează cei care renunță la distracții 13,4% în timp ce 8% renunță la renovarea casei.

Criza economică este abia la început, cei mai mulți dintre analiști spunând că ce este mai rău abia acum urmează să simțim. 

Săptămâna trecută, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a fost întrebat de jurnaliști ce sumă cheltuie lunar iar acesta a răspuns că “10.000 de lei. Da, pentru că am și credite” și a adăugat că aceste cheltuieli le-a avut și înainte de a deveni ministru.

”Am mai renunțat la numite cheltuieli, nu cele de bază. În primul rând n-am mai avut timp să merg la teatru sau la... n-am mai avut timp. Partea de divertisment, am renunțat la ea”, a spus oficialul, menționând că acele cheltuieli sunt pentru o persoană, respectiv numai pentru el.

”10.000 pentru mine, asta e cheltuiala pe care am avut-o și înainte, care a fost mai mică, mai mare. Chiar a fost mai mare că atunci când eram în privat câștigam foarte bine”, a mai arătat el.

Acum, atât mediul de afaceri cât și populația așteaptă măsurile pe care guvernul însă nu le-a luat și încă nici nu le-a anunțat privind modul în care se va acorda sprijinul din partea statului.

Citește și: Mircea Coșea: România pierde CINCI mari oportunități

Profesorul Mircea Coșea a vorbit explicat, exclusiv pentru DCBusiness, care sunt marile oportunități pe care România le pierde în contextul crizei și a războiului de la graniță.

Analistul a început că România ”pierde oportunitatea de a intra într-o nouă fază a dezvoltării. Ani de zile nu a existat o strategie de dezvoltare. Această criză de la granițele noastre ne deschide anumite oportunități dar noi nu suntem pregătiți să le punem în aplicare”. 

Agricultura

Profesorul Mircea Coșea a explicat că România ar trebui să se restructureze iar prima ar fi cea legată de potențialul agricol: ”Intrăm într-o criză agricolă. România este a doua sau a treia țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului agricol. Este cea mai bine dotată, după Franța, cu pământ pentru agricultură. Ar putea hrăni de aproape cinci ori mai multă populație decât România, deci ar putea să devină un exportator net de alimente, de cereale, de tot ceea ce înseamnă elementele pe care criza alimentară le va aduce în față. Dar, pentru asta trebuie o politică specială de dezvoltare a agriculturii pe baze intensive. Asta înseamnă valorificarea în țară a resurselor, pentru că importul de materii prime importuri de produse prefabricate și o explozie de materii prime, energie dezechilibrează balanța comercială dintr-o țară care ar putea exporta pentru aproape jumătate din Europa. Noi importăm 70% din mâncare deci această oportunitate o pierdem, e prea târziu”.

Independența Energetică

Profesorul Mircea Coșea a mai explicat că: ”A doua oportunitate este cea legată de independența energetică. Se vorbește foarte mult, însă nu vom reuși să facem așa cum se dorește, pentru că nu putem să mergem pe o linie care să ne aducă independența, fără să avem probleme din punct de vedere al raportului energetic. Ce înseamnă asta. Înseamnă că noi vom continua să importăm gaz, pentru că extracția de gaz merge greu, și chiar cea care a început în Marea Neagră nu e cea pe care o doream cu Exxon și cu ceilalți, nici nu mai știm ce se întâmplă acolo. Trecerea la cărbune ne va da înapoi cu zece ani. Nu știm în ce măsură vom putea să folosim energia nucleară pentru că nu avem contracte ferme cu cei care trebuiau să ne aducă tehnologia. Deci, din punctul meu de vedere, deși suntem țara cea mai dotată din punct de vedere al obținerii independenței energetice nu vom obține acest lucru. Vom rămâne tot dependenți de gaze de un import, nu foarte mare dar vom rămâne dependenți”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel