La ediția de astăzi a emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness, a luat parte, printr-o intervenție online, și președintele intermiar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Sebastian Ioan Hotca.
El a dat câteva detalii despre lucrurile pe care le instituția le investighează și care sunt lucrurile la care comercianții ar trebui să fie atenți.
”Am declanșat aceste verificări asupra unor posibile practici comerciale incorecte, subliniez posibile deoarece, până în prezent, nu avem o încălcare clară a acestora, dar din această perspectivă ne-am gândit să avertizăm consumatorii cu privire la modalitățile prin care se realizează aceste cumpărături online. Respectiv, cumpărătorii trebuie să fie atenți la datele de identificare ale operatorului economic, caracteristicile esențiale ale produsului, prețul, cheltuielile de livrare, modalitățile de plată, mai ales că acestea se fac cu cardul. Să fie atenți consumatorii la platformele pe care oferă aceste date de pe card. Extrem de important sunt și modalitățile de ramburs ale produselor pe care le achiziționează consumatorii”, a declarat Sebastian Ioan Hotca.
”Aceste platforme sunt din afara spațiului UE, dar una dintre aplicații are un hub în Irlanda, ceea ce atrage competența Centrului European al Consumatorului. De aceea, consumatorii care vor să depună o reclamație o pot face pe site-ul ECC România, urmând ca investigația să se declanșeze la nivel european. Totodată, noi am recomandat consumatorilor să apeleze la o soluționare amiabilă a litigiului în momentul în care apare o astfel de situație și doar în situația în care nu se poate rezolva problema, să depună o reclamație.”
Totodată, consumatorii ar trebui să mai fie atenți la un lucru subtil, la care cea mai mare parte dintre aceștia nu îl consideră important, anume termenii și condițiile de pe site-ul în cauză.
”Eu am am mai subliniat că deseori suntem tentați, din poziția de consumatori, să bifăm acea rubrică cu termeni și condiții, ca și cum am fi luat la cunoștință, or această rubrică conține foarte multe elemente care ar putea pune la adăpost sau ar putea influența decizia de tranzacționare a consumatorilor, poate că mulți dintre cei care comandă pe astfel de platforme online nu ar mai face-o în măsura în care s-ar fi informat complet de pe aceste platforme”, a conchis președintele interimar ANPC.
Urmăriți mai multe în video-ul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
utin cere negocieri directe cu...
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Grupaj de ştiri.
Tinerii germani şi-au pierdut...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...