La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără de pe site-uri din afara UE. Sebastian Ioan Hotca (ANPC) a dat câteva sfaturi

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cumpărături online / sursa foto: Freepik.com
Cumpărături online / sursa foto: Freepik.com
EXCLUSIV
După cum a anunțat recent, ANPC va analiza în această perioadă activitatea comercială a unor platforme mari de retail online din afara spațiului comunitar european, precum Shein și Temu, pe fundamentul unor speculații că activitatea acestora față de consumatori ar fi una inechitabilă.

La ediția de astăzi a emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness, a luat parte, printr-o intervenție online, și președintele intermiar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Sebastian Ioan Hotca.

El a dat câteva detalii despre lucrurile pe care le instituția le investighează și care sunt lucrurile la care comercianții ar trebui să fie atenți.

”Am declanșat aceste verificări asupra unor posibile practici comerciale incorecte, subliniez posibile deoarece, până în prezent, nu avem o încălcare clară a acestora, dar din această perspectivă ne-am gândit să avertizăm consumatorii cu privire la modalitățile prin care se realizează aceste cumpărături online. Respectiv, cumpărătorii trebuie să fie atenți la datele de identificare ale operatorului economic, caracteristicile esențiale ale produsului, prețul, cheltuielile de livrare, modalitățile de plată, mai ales că acestea se fac cu cardul. Să fie atenți consumatorii la platformele pe care oferă aceste date de pe card. Extrem de important sunt și modalitățile de ramburs ale produselor pe care le achiziționează consumatorii”, a declarat Sebastian Ioan Hotca.

 

Unde pot depune plângere consumatorii

”Aceste platforme sunt din afara spațiului UE, dar una dintre aplicații are un hub în Irlanda, ceea ce atrage competența Centrului European al Consumatorului. De aceea, consumatorii care vor să depună o reclamație o pot face pe site-ul ECC România, urmând ca investigația să se declanșeze la nivel european. Totodată, noi am recomandat consumatorilor să apeleze la o soluționare amiabilă a litigiului în momentul în care apare o astfel de situație și doar în situația în care nu se poate rezolva problema, să depună o reclamație.”

Totodată, consumatorii ar trebui să mai fie atenți la un lucru subtil, la care cea mai mare parte dintre aceștia nu îl consideră important, anume termenii și condițiile de pe site-ul în cauză.

”Eu am am mai subliniat că deseori suntem tentați, din poziția de consumatori, să bifăm acea rubrică cu termeni și condiții, ca și cum am fi luat la cunoștință, or această rubrică conține foarte multe elemente care ar putea pune la adăpost sau ar putea influența decizia de tranzacționare a consumatorilor, poate că mulți dintre cei care comandă pe astfel de platforme online nu ar mai face-o în măsura în care s-ar fi informat complet de pe aceste platforme”, a conchis președintele interimar ANPC.

Urmăriți mai multe în video-ul de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel