”Reducerea livrărilor de gaze spre mai multe țări din Europa, va aduce prețuri la gaze în iarnă care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Astfel, apreciem că în această iarnă, trebuie să ne așteptăm la prețuri pentru gazele naturale marfă de peste 200 euro/MWh”, estima, recent, un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă.
Ce indică, de fapt, această concluzie? Că, indiferent de situație, în casele românilor va fi frig. Poate că raționalizarea despre care se vorbește nu va afecta consumatorii casnici, așa cum promit guvernanții. La începutul săptămânii au circulat astfel de informații din surse guvernamentale, potrivit cărora, Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reuşeşte aducerea din import a cantităţilor de gaze aşa cum sunt planificate, să impună o raţionalizare a consumului pentru companii.
"Se va continua livrarea. Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici. Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reuşim să aducem cantităţi de gaz din import aşa cum sunt planificate", precizau respectivele surse.
Române însă prețul. Este adevărat că mai sunt și măsurile de susținere adoptate de autorități. Dar facturile tot mari vor fi pentru buzunarele celor mai mulți dintre români. Și care, în această situație vor fi constrânși să țină caloriferele mai mult închide decât deschise.
O situație pe care românii o înțeleg, la care se aștepteaptă, așa cum reiese din sondajul nostru. Întrebați dacă vom dârdâi la iarnă în case, cititorii DCBusiness au răspuns afirmativ, în marea lor majoritate (537 din 1306). Iar pentru a nu avea nici un dubiu, 317 dintre repondenți au ales varianta ”Cu siguranță” vom face frigul în apartamente.
Un număr de 99 dintre participanții la chestionar au bifat varianta de răspuns ”Găsește românul o soluție”, 89 au optat pentru ”Mai pune o haină”.
Totuși, 172 dintre persoanele care au dat curs sondajului nostru sunt de altă părere și cred că nu vom avea probleme cu căldura la iarnă. Iar 92 dintre repondenți nu au știu ce să răspundă.
Iată rezultatele sondajului:
Da - 537 repondenți
Cu siguranta - 317
Gaseste o solutie - 99
Mai pune o haina - 89
Nu - 172
Nu stiu - 92
Este adevărat, nu doar românii sunt în această situație, ci toți europenii.
Îngrijorarea crește în mai multe țări pe fondul războiului din Ucraina. Iar informațiile care vin de la Kiev nu sunt de natură să liniștească: tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina a scăzut în iunie la cel mai scăzut nivel din istorie.
Potrivit operatorului ucrainean de conducte, Gazprom exploatează în prezent doar a șaptea parte din capacitatea conductelor de tranzit din Ucraina. Aprovizionarea sa către Europa prin punctul de intrare Sudzha a atins un plafon de 42 de milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care gigantul rus poate furniza până la 109 milioane de metri cubi în cadrul contractului de tranzit cu Ucraina.
Potrivit lui Serghei Makogon, șeful operatorului de transport de gaze OGTSOU, prin aceasta rușii își încalcă propriile obligații de a livra 40 de miliarde de metri cubi pe an prin Ucraina. În ceea ce privește punctul de intrare Sokhranivka din regiunea Luhansk, Ucraina a pierdut controlul asupra acestuia, iar înainte de război aproape o treime din tranzitul către Europa trecea pe acolo.
În Germania există o mare îngrijorare, în ajunul opririi totale a gazoductului Nord Stream 1 începând de luni, 11 iulie, pentru lucrări de întreținere. Prin această suspendare, prin oprirea gazoductului Yamal prin Polonia și prin plafonarea tranzitului prin Ukaine, "obiectivul Kremlinului este de a crea tocmai acest climat (de frică) în Europa înainte de sezonul de încălzire", acuză Serghei Makogon, "pentru a forța, în opinia sa, lumea civilizată să negocieze cu o țară care comite crime sângeroase în centrul Europei".
Citește și Putin distruge viața rușilor: Teatrele se închis, artiștii fug, chiar și cartofii dispar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...