Lansarea programului Rabla Local, amânată
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt două motive care au condus la această decizie
Sunt două motive care au condus la această decizie
Administrația Fondului de Mediu (AFM), care gestionează acest program, a anunțat și ce anume a condus la luarea acestei decizii. 

Inițial, acest program de casare a autovehiculelor uzate, fiind vorba despre mașini mai vechi de 15 ani, cu acordarea de către primării a unui stimulent de 3000 de lei, urma să demareze până la sfârșitului acestui an, dar lansarea lui a fost amânată pentru prima jumătate din 2023. 

Chiar dacă se știe, merită menționat că Rabla Local este un program separat de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

Potrivit ghidului de finanțare a programului Rabla Local, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, la casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare, iar cei interesați vor trebui să se adreseze primăriilor din localitățile de domiciliu, care vor recupara o parte din sumele plătite persoanelor înscrise de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.

Amânarea anunțată este urmare a dorinței autorităților de a simplifica procedurile "de accesare a proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu prin descentralizarea unor programe, cu ajutorul primăriilor care se vor implica direct în analiza și implementarea proiectelor, așa cum este cazul Programului de casare a autovehiculelor uzate".

În plus, AFM anunță că lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program, cel mai probabil, pentru a micșora finanțarea pe care trebuie s-o asigure primăriile, astfel încât programul să se poată desfășura în cât mai multe localități. Perioada și modalitatea de depunere a cererilor de finanțare, însoțite de documentația aferentă, vor fi stabilite prin dispoziție a președintelui AFM.

Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;

- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;

- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

E de subliniat faptul că la acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin programul Rabla Local:

- să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;

- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;

- să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Totuși, cei care vor cere cei 3.000 lei nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică, menționează Avocatnet.

Citește și Programul Rabla Plus. Laurențiu Neculaescu (AFM): Pentru anul 2023 bugetul va fi mai mare

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel