Lefuri la vedere pentru Banca Națională. Conflict cu Guvernul
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul Băncii Naționale a Poloniei
Sediul Băncii Naționale a Poloniei
O lege care ar face publice salariile angajaţilor de la Banca Naţională a Poloniei (NBP) ar prejudicia instituţia, a declarat miercuri, pentru Reuters, un angajat al băncii centrale. Articolele apărute în presă cu privire la salariul mare de care beneficiază o asistentă a guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, au dus la creşterea presiunilor pentru dezvăluirea salariilor angajaţilor de la NBP.

Ca răspuns la aceste presiuni, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, a oferit în luna ianuarie un act legislativ conform căruia detalii cu privire la salariile angajaţilor Băncii Naţionale ar urma să fie făcute publice. În plus, salariile angajaţilor de la vârful NBP ar urma să fie plafonate la 60% din salariul guvernatorului Adam Glapinski. Acest act normativ ar urma să intre în vigoare peste câteva săptămâni.

Această plafonare a salariilor ar putea să îi determine pe angajaţii talentaţi să se îndrepte spre posturi mai bine plătite în sectorul privat, a apreciat Grazyna Ancyparowicz, membru în comitetul de politică monetară de la NBP. "Actul normativ ar putea determina 35% din salariaţii înalt calificaţi să renunţe la posturile lor actuale, astfel că în câteva luni va distruge enormul potenţial intelectual al angajaţilor NBP", a spus Grazyna Ancyparowicz.

Citește și: Val de arestări la Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia

Oficialul NBP a mai spus că dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la nivelul actual de 1,5% până la sfârşitul mandatului actualului comitet de politică monetară, care expiră în 2022. Acest punct de vedere este consistent cu comentariile făcute anterior de guvernatorul Adam Glapinski.

Economia poloneză a înregistrat o creştere de 5,1% în 2018 iar rata inflaţiei rămâne sub ţinta de 2,5% avută în vedere de banca centrală, ceea ce înseamnă că membrii comitetului de politică monetară nu au motive pentru a începe să majoreze costul creditului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel