Lefurile primarilor cresc. Undă verde de la CCR
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
CCR a dat undă verde majorării salariilor primăriilor
CCR a dat undă verde majorării salariilor primăriilor
Judecătorii Curții Constituționale au decis majorarea salariilor primarilor, majorare care a fost contestată de USR. Decizia CCR a fost luată după trei amânări.

Așadar, CCR a decis că majorarea veniturilor aleşilor locali este constituțională. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de 8 la 1. Această hotărâre a CCR este salutată de liderii coaliției aflată la putere, dat fiindcă aceștia doreau ca primarii lor să primească majorarea cu un an înainte de alegeri.

Este vorba de majorarea cu 2.000 de lei a indemnizației brute a primarilor, ceea ce înseamnă că net, aceștia vor încasa între 1.000-1.100 de lei în plus.

De această majorare vor beneficia atât liderii cât și președinții și vicepreședinții de Consilii Județene. Indirect vor crește și indemnizațiile consilierilor locali dat fiindcă acestea sunt corelate ca metode de calcul la indemnizațiile președinții consiliilor județene, conform TVR.

Primarul Capitalei – 2.200 de lei brut

Viceprimar/ primar de sector/ președinte de CJ – 1.980 de lei brut

Vicepreședinte CJ – 1.760 de lei brut

Primarii din marile municipii – 1.650 de lei brut

Primarii orașelor mari – 1.300 de lei brut

Primarii comunelor mici – 880 de lei brut

Demnitarii sfidează criza și CCR. Și-au mărit salariile: "Merge economia, sunt bani. Vom trăi bine"

Demnitarii sfidează şi criza, şi Curtea Constituţională. La o oră după ce CCR a declarat nelegale majorările lor de venituri, senatorii au votat noi creşteri de salarii cu 25% pentru primari, miniştri, parlamentari, angajaţi de la preşedinţie. 

Senatorul liberal Virgil Guran a spus, în legătură cu acest amendament, că, spre deosebire de Ion Iliescu, care a spus în 1990 "să fim săraci şi cinstiţi", în România, trebuie să învăţăm altceva, "să devenim bogaţi şi cinstiţi, pentru că ţara o va duce mai bine".

Virgil Guran: "Merge economia, sunt bani. Vom trăi bine! În rest sunt niște povești de adormit copiii pe care le spun politicienii de 32 de ani și nu se întâmplă nimic"

Şeful Comisiei juridice, senatorul PSD Cristian Niculescu - Ţâgărlaş, a declarat că el a votat în favoarea acestui proiect legislativ pentru că venitul "trebuie să fie actualizat, ca al oricărui român care este afectat de inflaţie şi de alte elemente care sunt concrete".

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi "pentru, 22 "împotrivă" şi patru abţineri, un proiect legislativ prin care demnitarii şi aleşii locali urmează să primească indemnizaţii mărite.

Potrivit senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer-Laszlo Odon, autorii amendamentul admis la comisia de specialitate şi adoptat în plen, scopul urmărit este de "eliminare ai inechităţilor existente în acest moment". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...


pixel