Legea carantinei. Modificări privind plata concediului medical
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Există diferențe
Există diferențe
Legea carantinei, care a stârnit atâtea discuții în spațiu public și un scandal monstru în Parlament, va intra marți în vigoare. Printre multe dintre prevederile actului normativ, publicat deja în Monitorul Oficial, se regăsește și cea referitoare la indemnizația de concediu medical acordat pe perioada de carantină sau izolare.

"Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină sau izolare reprezintă 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate", precizează Legea nr. 136/2020.

Ce s-a schimbat? Până acum, cuantumul acestei indemnizații a fost de 75% din baza de calcul stabilită conform Ordonanței de Urgență nr. 158/2005, adică media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (în cazul salariaților).

În schimb, în noua lege, care intră mâine în vigoare, nu scrie  cum se calculează acea bază, nici nu se face trimitere la un alt act normativ. După cum notează, în acest sens, Avocatnet, în mod normal, aceste noi prevederi din Legea carantinei/izolării ar trebui detaliate în norme de punere în aplicare, fiind cert că nu se mai pot folosi actualele norme de aplicare ale ordonanței cu concediile medicale.

Citește și Legea carantinării. Cine, cum și cât stă în carantină

Potrivit legii, concediul și indemnizația de carantină se acordă asiguraților (deci nu celor care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate public) cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel