Legea consumatorului vulnerabil. Mircea Coșea: E o teorie, nu rezolvă nimic
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Așa cum apare legea acum este o teorie.  Iar de la teorie până la practică este un drum foarte lung, este de părăre profesorul Mircea Coșea. Potrivit aprecierilor sale, exită cel puțin patru motive pentru care acest act normativ, adoptat marți de Camera Deputaților, ca for decizional, nu are șanse să fie aplicat astfel încât să ofere și rezultatele dorite. 

”În primul rând, punerea în practică a acestei legi cere o logistică foarte specială, pe care noi încă nu o avem. Mai întâi trebuie identificate persoanele. Noi nu prea dispunem de o identificare computerizată, deci lucrurile vor merge greu, mai ales în mediul rural. 

În al doilea rând, trebuie controlat dacă acele persoane sunt, într-adevăr, în măsură să primească banii respectivi. Asta durează foarte mult. 

În al treilea rând, trebuie văzut în ce măsură aceste persoane nu încalcă anumite reguli, adică trebuie văzut dacă nu au și alte activități. Trebuie luată legatura cu organele locale. 

Și, în sfârșit, lucrul cel mai important: de unde vin banii. Nu știm cât va costa acest lucru, iar ceea ce se întâmplă acum, ne duce la ideea că se va finanța din niște fonduri care, deocamdată sunt iluzorii, nu avem nici o dovadă că ele sunt autentice, că bani există undeva”, a enumerat profesorul Mircea Coșea, pentru România TV.  

Lucrul cel mai complicat

”Mai ales că, și aici este lucrul cel mai complicat, nu mai este timp. Faptul că vor să o aplice de la 1 noiembrie este foarte bine, dar perioada care a mai rămas până la 1 noiembrie, cu birocrația și incapacitatea administrației românești de a lucra eficient, va conduce la aplicarea foarte superficială a acestei legi. 

Citește și Legea consumatorului vulneabil, adoptată! Din noiembrie, se dau bani

În sine, această lege nu rezolvă problema, pentru că prețurile acestea ridicate pe facturi se vor revedea în toate domeniile din economie și în toate serviciile. Deci, chiar dacă se compensează la anumite categorii, întreaga populație este afectată prin efectul de cascadă al prețurilor din energie. Iar la nivelul economiei, să zicem, macroeconomice - întreprinderi, societăți - lucrurile nu sunt clare. Și așa cum am mai spus-o de atâtea ori, pierdem din capacitatea de competitivitate pe piața internațională. 

Deci, în concluzie: Este bine că am făcut legea. S-a bifat undeva că s-a făcut. Aplicarea ei însă ridică, din punctul meu de vedere, foarte multe semne de întrebare”, a concluzionat analistul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel