Legea de protecție a cadrelor didactice nu este un moft

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Absolvenții de 10 vor primii fiecare și câte un voucher în valoare de 500 de ron
Absolvenții de 10 vor primii fiecare și câte un voucher în valoare de 500 de ron
Sindicaliștii din învățământ precizează că proiectul de lege prin care cadrele didactice sunt protejate și beneficiază de statut de autoritate publică reprezintă o necesitate a sistemului de educațional și nu un moft care ar afecta drepturile și libertățile elevilor.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că legea prin care se oferă protecție cadrelor didactice reprezintă o necesitate a sistemului de învățământ. „Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi”, se arată într-un comunicat de presă transmis de FSLI.

Potrivit sindicaliștilor din învățământ, necesitatea acestei legi a venit în urma actelor de violență la adresa profesorilor și subliniază că numărul situațiilor în care angajații din sistemul de învățământ din România au căzut victime ale elevilor sau părinților este în creștere.

„La propunerea federației noastre, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o inițiativă legislativă privind protecția cadrelor didactice în îndeplinirea atribuției specifice funcției. Ea a fost adoptată de Camera Deputaților, iar în urmă cu doar câteva zile comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege. Avem speranța că toți senatorii sunt conștienți de utilitatea acestei legi, motiv pentru care săptămâna viitoare în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final”, mai arată sursa citată de Mediafax.

Citește și Profesorii pot beneficia de burse de 5.000 €. În ce condiții

Simion Hancescu, președinte FSLI, a precizat că, deși profesorii militează pentru acest proiect de lege, nu vor tolera, de asemenea, nici cazurile în care cadrele didactice au recurs la acte de violență la adresa elevilor.

„Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice nu s-a născut ca un moft și nici nu este o născocire a FSLI. Este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România și este un răspuns la un apel general făcut de colegii noștri. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care trec pragul școlilor. Și elevii și părinții trebuie să înțeleagă faptul că educația nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinți”, a precizat Hăncescu.

Precizările vin după ce Comisiile de învățământ și juridică din Senat au aprobat proiectul de lege privind acordarea statutului de autoritate publică profesorilor. Astfel, amenințarea sau lovirea profesorilor (sau a membrilor familiei acestora) este pedepsită conform legii. Potrivit expunerii de motive, în sistemul național de învățământ se constată o lipsă de protecție juridică a profesorilor față de hărțuirea și agresiunile venite din partea elevilor sau a părinților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Insolvență / FOTO: Freepik
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...


pixel