Legea offshore. Ciolacu: Cel târziu în 2027 din Marea Neagră o să fie scoase primele gaze
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Marcel Ciolacu a declarat că legea offshore va fi depusa la Parlament astfel încât să ne încadrăm în perspectiva ca cel târziu în 2027 din Marea Neagră să fie scoase primele gaze.

Diferența dintre legea veche și cea nouă.

"De exemplu avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate. Întâi cumpără statul român și companiile românești acest gaz și pe urmă se poate exporta surplusul. În ceea ce privește consumul și cu Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat european în acest moment în fața acestei agresiuni a lui Putin asupra Statelor Independente. De departe, toată Europa trebuie să ajute în acest moment Republica Moldova. Sunt anumite praguri de impozitare. Cert este totuși să nu intrăm în detalii, să avem concluzia."

Concluzia.

Statul român va câștiga 60%,  companiile care sunt două, este OMV și Romgazul, o companie de stat totuși au 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este și această abordare pe onshore de mare adâncime. Știți acele zăcăminte între majore la mare adâncime descoperite în județul Buzău, județul Brăila.", a declarat Marcel Ciolacu.

În Marea Neagră românească există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi.

Legea offshore a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel