Dispare talonul de pensie? Legea pensiilor, modificată din nou
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Talonul de pensie / Foto: Arhivă
Talonul de pensie / Foto: Arhivă
Legea pensiilor ar urma să fie din nou modificată printr-o propunere legislativă inițiată de fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru.

Fostul ministru spune că: ”Scriind la text, după toate discuțiile avute, m-am gândit și la posibilitatea - în condițiile unui precedent dat de schimbul de date (ANAF/Ministerul Finanțelor – Casa Națională de Pensii) - ca medicii de familie să poată verifica, prin acces direct în baza de date a CNPP, anumite informații despre pensionarii care solicită, de exemplu, rețete compensate. Aici nivelul de compensare pentru rețeta de medicamente este depedent de cuantumul pensiei, de aceea pensionarii trebuie să prezinte medicului talonul. Sincer, nu talonul în sine interesează ci informația. Atunci înseamnă că asta trebuie să rezolvăm pentru a scăpa, într-o zi, de talon. Cei care doresc”.

Violeta Alexandru mai spune că: ”Eu sincer, pe subiectul, accesului unei instituții/unui furnizor de servicii acreditat/validat printr-un contract cu o instituție publică la baza de date a unei alte instituții, pe cuvânt dacă înțeleg argumentele contra”. 

Pensiile primite pe card. Ce se întâmplă cu TALOANELE MOV

Aceasta explică mai departe că în cazul în care toate aceste lucruri se vor reglementa, pensionarii vor scăpa de povara taloanelor pe care trebuie să le tot prezinte în diverse locuri: ”În celelalte servicii medicale contează exclusiv calitatea de asigurat iar personalul medical se informează printr-un sistem electronic (SIUI) doar cu privire la calitatea de asigurat. Nu intenționez să încarc niciun medic de familie cu mai multă birocrație, ceea ce mă preocupă este modernizarea României. Un obiectiv care se atinge prin digitalizare și, nu o să vă surprindă, prin mai multă muncă, mai mult efort din partea furnizorilor de servicii pentru simplificarea vieții beneficiarilor”. 

Deputatul Violeta Alexandru mai spune că: ”Pentru pensionarii care folosesc sistemul bancar, oameni activi, nu ar trebui să mai fie o soluție să aștepte poștașul sau să verifice constant cutia poștală. De ce să aștepte? Sunt oameni care folosesc tehnologia. Singuri sau ajutați de cei din familie. Oamenii nu ar trebui să aștepte după serviciile statului. Statul nu le face o favoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel