Legea pensiilor private. Modificare importantă
Autor: Georgel Simionică | 24 ian 2023, 07:35
Legea pensiilor private s-a modificar / Foto: Stocksnap.io
Legea pensiilor private s-a modificar / Foto: Stocksnap.io
La sfârșitul anului trecut Legea pensiilor private a fost modificată printr-o ordonanță de urgență, modificare ce vizează modul în care se face plata banilor către beneficiari sau către moștenitori.

Conform OUG 174/2022, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II. 

Până la această modificare, moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii, deci nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.

Plata către participanți sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toți banii deodată), fie ca plăti eșalonate (rate lunare egale) pe o perioada de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, explică Asociația Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Conform noii modificări, banii acumulați la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului are loc înainte că acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, astfel că, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

Ce spune, mai precis OUG 174/202

La Art. 38 scrie că:

”(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plata a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) sunt aceleași cu cele ale participanților la acel fond de pensii.

(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:

a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;

b) plata unică sau plăti eșalonate în rate pe o durata de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are

sau nu calitatea de participant.

(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la dată solicitării acestora”.

Fondurile de pensii facultative au ajuns la active în valoare de 3,58 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2022, în creştere cu 9% comparativ cu nivelul înregistrat în acelaşi interval din anul anterior, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (93%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)", se menţionează în raportul instituţiei.

Pe acest tip de pensii, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,281 miliarde de lei, respectiv 63,67%, urmate de acţiuni - cu 852,279 milioane de lei (23,79%) şi de obligaţiunile corporative - cu 151,081 milioane de lei (4,22% din totalul activelor).

Potrivit sursei citate, la finele lunii noiembrie 2022, fondurile de pensii facultative aveau 619.600 de participanţi.

În Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe