Lego, Mattel, Hasbro și Playmobil: Câștigătorii și perdanții bătăliei mondiale a jucăriilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Figurine Lego
Figurine Lego
În lumea jucăriilor, Sărbătorile de Crăciunul sunt, în același timp, o perioadă de maximă intensitate și un moment al adevărului. 

Un moment al adevărului atât pentru actorii mici, ce încearcă să ajungă în lumina reflectoarelor, pentru cei nou veniți cu idei revoluționare, dar și pentru greii sectorului, companii care și-au construit deja un renume. Desigur, ultimul bilanț se va face la începutul anului 2024. Cu toate acestea, anul care se apropie de sfârșit a evidențiat deja punctele forte și punctele slabe ale marilor grupuri internaționale.

Hasbro, care deține atât Monopoly, cât și Transformers, nu a reușit să scape de dificultăți. Grupul american, care vrea să se concentreze pe mai puține mărci și să le facă mai puternice, și-a avertizat deja angajații că va urma o nouă reducere de personal,  după cea anunțată la începutul anului.

La cele 800 de posturi deja desființate, se vor adăuga alte 1000 de concedieri. La începutul anului 2023, compania număra 6.500 de salariați. 

"Deși anticipate de noi, tendințele opuse de pe piață s-au dovedit  mai puternice si mai persistente decat ne-am așteptat", a declarat Chris Cocks, CEO al companiei. În al treilea trimestru, compania a anunțat deja că se așteaptă la o scădere de 13-15% a cifrei de afaceri pentru anul respectiv, în timp ce se aștepta să scadă cu 3-6%.

La Playmobil, de obicei mai discret decât ceilalți în privința rezultatelor sale, situația pare și mai complicată. Producătorul german de figurine din plastic a anunţat la începutul lunii octombrie o reducere de 17% a personalului său la nivel mondial până în 2025. Personajele sale rămân ancorate în imaginația colectivă, dar afacerea de familie a intrat mai târziu decât alții pe în lumea filmului. 

La polul opus, Lego a anticipat necesitatea de a valorifica atât virtualul, cât și realul. Cel mai recent eveniment: în cadrul parteriatului încheiat cu Epic Games, compania a lansat Lego Fortnite. Gratuit, jocul integrează personajele Lego și instrumentele sale de construcție în această platformă cu sute de milioane de jucători.

Grupul danez a investit, de asemenea, pe segmentul în plină creștere al jocurilor pentru "kidults", cu colecțiile sale variind de la flori de construit, la monumente emblematice. În primul semestru, producătorul de cărămizi și-a menținut vânzările pe o piață globală în scădere și a câștigat cote de piață. 

Mattel, alt actor care a reușit să capitalizeze strategia de licențiere de la venirea la conducerea sa în 2018 a lui Ynon Kreiz, și-a reviuit în sus previziunile anuale, după ce a realizat în al treilea trimestru rezultate superioare așteptărilor analiștilor. Se estimează că va câştiga cote de piaţă în acest trimestru.

Marele succes al anului, filmul "Barbie" și cohorta sa de produse derivate au ajutat bine industria americană. Grupul vizează, în același timp, mai mult adulții, cu lansarea în Europa a platformei sale pentru colecționarii de jucării de lux Mattel Creations.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel