Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri.
Publicitate
Comisia Europeană vrea ca prin această măsură să reducă nivelul birocrației, fără ca măsura să afecteze piața agricolă concurențială. Astfel, cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuit pe fermă pe o perioadă de trei ani va creşte de la 15.000 de euro la 20.000 de euro. Pentru a evita orice posibilă denaturare a concurenţei, fiecare ţară din UE dispune de un cuantum naţional maxim pe care nu îl poate depăşi. Fiecare plafon naţional va fi stabilit la 1,25% din producţia agricolă anuală a ţării pe aceeaşi perioadă de trei ani (o creştere faţă de valoarea de 1% prevăzută în normele actuale). Aceasta reprezintă o majorare a plafonului naţional cu 25%.
Dacă o ţară nu cheltuieşte mai mult de 50% din pachetul naţional total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora şi mai mult ajutoarele de minimis pe fermă, până la 25.000 euro, iar plafonul naţional la 1,5% din producţia anuală. Aceasta reprezintă o creştere cu 66% a plafonului per fermier şi o creştere cu 50% a plafonului naţional.
Citește și: Cererile de ajutor de stat, duble faţă de buget. 5200 de noi locuri de muncă
Pentru ţările care optează pentru acest plafon maxim, noile norme prevăd crearea unor registre centrale obligatorii la nivel naţional. Se va putea astfel ţine o evidenţă a ajutoarelor acordate, pentru ca furnizarea şi monitorizarea aşa-numitelor ajutoare de minimis să fie mai simple şi mai eficiente. Mai multe state membre menţin deja astfel de registre, ceea ce le va permite să aplice imediat plafoanele mai ridicate.
"Propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autorităţile naţionale vor dispune de o mai mare flexibilitate şi vor putea reacţiona mai rapid şi mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va creşte cu 66%. Noile norme vor continua să însoţească normele obişnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.
Plafoanele majorate intră în vigoare la 14 martie şi se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condiţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri.
Indicii principali de pe Wall...
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...