Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Liderii europeni au ajuns vineri la un acord asupra a ceea ce au numit o "foaie de parcurs" care vizează instituirea unor măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie.
Mai mulți membri, inclusiv Germania, s-au opus măsurilor imediate de plafonare a prețurilor recomandate de Franța și de alții.
"Am avut din nou o discuție foarte bună în această dimineață, după ce ieri am ajuns la un acord asupra acestui uriaș pachet energetic", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Avem acum mult de lucru în ceea ce privește energia. Dar foaia de parcurs este foarte clară. Și a fost bine să avem această unanimitate, acest sprijin larg pentru foaia de parcurs pe care am prezentat-o."
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că blocul comunitar este unit împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a prețurilor ridicate la energie.
El a declarat că, în conformitate cu foaia de parcurs convenită, miniștrii energiei din UE vor avea un cadru precis pentru viitoarele discuții privind modul de reducere a prețurilor la energie.
Deocamdată, Comisia Europeană a propus ca țările să își pună în comun achizițiile de gaze și a oferit, de asemenea, un compromis care ar permite ca un mecanism de corecție a prețurilor să intervină în circumstanțe excepționale.
Letonia consideră compromisul un "pas în direcția cea bună".
Premierul leton Krisjanis Karins a declarat vineri pentru DW că compromisul este "un pas în direcția bună".
Karins a spus că, în cele din urmă, obiectivul ar trebui să fie o acțiune europeană concertată pentru a face față prețurilor ridicate, mai degrabă decât cheltuieli guvernamentale la nivel național pentru a atenua impactul acestora.
"Pentru că, în momentul de față, ceea ce facem, fiecare stat membru în parte subvenționează într-un fel sau altul gospodăriile și întreprinderile. Așa că trecem de iarnă. Ne confruntăm cu efectele prețurilor ridicate, dar nu ne confruntăm cu prețurile ridicate", a spus Karins. "Singura modalitate de a face față prețurilor ridicate pe termen scurt este o acțiune la nivelul UE, achiziții colective, plafoane de preț viabile. Acest lucru ar ajuta toate statele membre ale UE."
Germania, de exemplu, a aprobat vineri o astfel de măsură în Bundestag, aprobând un pachet de aproximativ 200 de miliarde de euro, menit să limiteze sau să limiteze prețul gazelor pe plan intern.
Plafonarea prețului la gaze rămâne evazivă
Cel puțin 15 dintre cele 27 de țări participante la summit au făcut presiuni pentru un plafon comun al prețului la gaze pentru a reduce costul vieții.
Germania și partenerul său tradițional, Franța, s-au situat în tabere opuse în dezbaterea privind plafonarea prețului la gaze, Berlinul susținând amânarea unei astfel de măsuri, de teamă că aceasta ar putea duce la devierea livrărilor de gaze către piețele asiatice și la reducerea stimulentelor de economisire a energiei.
"Ne-am adus împreună", a declarat cancelarul german Olaf Scholz după discuție.
"Am numit parametri preciși pe care miniștrii energiei îi pot folosi pentru a stabili în unanimitate detaliile concrete", a declarat Scholz, adăugând că liderii UE s-ar putea întâlni din nou dacă miniștrii energiei, care urmează să se întâlnească marți la Luxemburg, nu vor ajunge la un acord.
Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a declarat: "Rolul nostru este să ne asigurăm că există o unitate europeană și că Germania face parte din ea".
"Nu este bine nici pentru Germania și nici pentru Europa ca aceasta să se izoleze", a declarat el înaintea summitului. "Este important ca, în privința propunerilor care fac obiectul unui consens larg, să putem găsi unanimitate", potrivit Deutsche Welle.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...