Liderul Chinei avertizează: ''Ne aşteaptă vremuri dificile''. Xi Jinping amenință Taiwanul VIDEO

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Președintele Xi Jinping, la un pas de al treilea mandat
Președintele Xi Jinping, la un pas de al treilea mandat
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, duminică, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În discursul său care a durat mai puţin de două ore, mult mai scurt decât cel de aproape trei ore şi jumătate de la congresul din 2017, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca "extrem de neobişnuiţi şi anormali".

Cele mai grave scenarii 

''Ne aşteaptă vremuri dificile'', a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor "potenţiale pericole", motiv pentru care trebuie să fim "pregătiţi pentru cele mai grave scenarii". ''Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase'', a spus Xi în faţa a 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei, după cum relatează DPA.

El a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale. Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde "socialismul cu caracteristici chinezeşti". Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus el.

Schimbări globale nemaiîntâlnite

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor ''riscuri şi provocări imense''. De asemenea, el a vorbit despre ''schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol''.

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o ''mentalitate de Război Rece'' în relaţiile internaţionale. China "se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble". ''China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică", a insistat preşedintele chinez, citat de AFP.

Xi a reafirmat sprijinul pentru sectorul privat şi pentru a permite pieţelor să joace un rol cheie, deşi China perfecţionează un "sistem economic socialist" şi promovează "prosperitatea comună".

''Trebuie să construim un sistem economic socialist de piaţă de nivel înalt... să consolidăm şi să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm şi să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să valorificăm deplin rolul decisiv al pieţei în alocarea resurselor şi să punem mai bine în valoare rolul guvernului'', a spus el, adăugând: "Printr-o luptă continuă, am realizat visul milenar al naţiunii chineze de prosperitate moderată''.

Youtube video image

Nu vom renunța la folosirea forței 

China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va ''renunţa niciodată la folosirea forţei'' dacă va fi necesar, a continuat Xi Jinping. 

''Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare". ''Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez". ''Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată", a declarat preşedintele Chinei, condamnând orice "separatism şi interferenţă" străină în această chestiune, conform AFP.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, scrie Reuters.

Mai multă forță în știință și tehnologie

În deceniul în care s-a aflat la putere, Xi, acum în vârstă de 69 de ani, a îndreptat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securităţii, controlului de stat al economiei în numele "prosperităţii comune", unei diplomaţii mai asertive, unei armate mai puternice şi intensificării presiunilor pentru a alipi Taiwanul guvernat democratic, scrie Reuters. Fiu al unui revoluţionar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt şi din ce în ce mai irelevant, extinzându-şi prezenţa în toate aspectele vieţii.

Agenţia Xinhua a redat principalele obiective şi sarcini al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru următorii cinci ani aşa cum au fost ele dezvăluite într-un raport prezentat în cadrul celui de-al 20-lea Congres Naţional al PCC. Printre acestea se numără obţinerea unei mai mari autonomii şi a unei mai mari forţe în domeniul ştiinţei şi tehnologiei; îmbunătăţirea economiei de piaţă socialiste; consolidarea instituţiilor, standardelor şi procedurilor democraţiei populare; îmbunătăţirea sistemului statului de drept socialist cu caracteristici chinezeşti; consolidarea securităţii naţionale; îndeplinirea obiectivelor pentru centenarul Armatei Populare de Eliberare în 2027; înregistrarea de progrese solide în construirea unei Chine paşnice; creşterea poziţiei şi influenţei internaţionale a Chinei care să-i permită să joace un rol mai important în guvernanţa globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel