Limitarea plăților în numerar. Dragoș Frumosu: Măsurile par a fi luate împotriva oamenilor obișnuiți
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dragoș Frumosu
Dragoș Frumosu
EXCLUSIV
Modificările fiscal-bugetare aduse de Guvern stârnesc destul de multă îngrijorare în mediul privat, cea mai mare temere fiind creșterea prețurilor care va avea impact până la rafturile magazinelor de unde românii se aprovizionează.

Pentru a afla percepția modificărilor în zona agroalimentară, l-am contactat pe Dragos Frumosu, președintele SINDALIMENTA.

Dragoș Frumosu, a declarat pentru DCBusiness, în legătură cu impactul pe care noile măsuri le vor avea asupra domeniului agroalimentar că: ”Este evident că industria alimentară va fi puternic influențată de aceste măsuri și voi detalia fiecare din ele. În primul rând, eliminarea facilităților din salariile oamenilor. Chiar și cu o discuție despre creșterea salariului minim sau o completare a veniturilor de către angajatori, acest procent se va reflecta în costuri și, în consecință, în prețul produselor alimentare. În plus, creșterea prețului combustibilului în urma conflictelor actuale va contribui la aceste costuri și, în final, la prețul final al alimentelor”.

Președintele SINDALIMENTA a mai explicat că: ”Alte măsuri, cum ar fi creșterea TVA-ului, vor conduce la costuri mai mari în transport, reflectându-se ulterior în prețul produselor alimentare pe rafturi”.

Frumosu a abordat și chestiunea limitării plăților cu numerar: ”În același context, limitarea plăților cu numerar reprezintă o problemă majoră. Aproape jumătate din populația României nu deține carduri, iar aplicarea acestor măsuri afectează negativ comunitățile rurale, unde lipsesc bancomatele și o parte semnificativă a populației este în vârstă și se bazează pe plăți cu numerar pentru cumpărături”.

Specialistul a mai arătat că: ”Aceste acțiuni nu au fost gândite și aplicate în mod corespunzător, având un impact negativ asupra pieței și consumatorilor. O scădere inițială a vânzărilor este de așteptat, influențând producția de alimente și întregul lanț de distribuție. În ciuda acestui fapt, pe termen lung, situația s-ar putea regla”.

Mai departe, Dragoș Frumosu a vorbit și despre majorarea TVA-ului la produsele BIO și tradiționale, măsură despre care acesta spune că este una discutabilă: ”Este inechitabil ca 60% dintre români, având venituri la nivelul salariului minim, să nu-și permită produsele tradiționale, care sunt adesea percepute ca fiind scumpe. Această situație îi determină pe oameni să opteze pentru produse mai ieftine, care, deși sunt mai accesibile ca preț, nu sunt întotdeauna de aceeași calitate în ceea ce privește nutriția umană”, a arătat șeful SINDALIMENTA.

Mai mult, Frumosu a mai spus că: ”În plus, creșterea TVA-ului sau adăugarea unei taxe procentuale la produsele cu conținut de zahăr va influența prețul final al alimentelor. Este neclar cum se va reglementa această taxă, mai ales în contextul lipsei unei transparențe privind taxele existente, așa cum s-a întâmplat cu taxa de 1% pe alcool, unde nu s-a comunicat niciodată suma exactă strânsă pentru sistemul de sănătate”, a mai spus acesta.

Președintele SINDALIMENTA a mai adăugat că: ”Aceste decizii nu numai că afectează industria alimentară, ci și agricolă, care a suferit deja din cauza unor factori precum condițiile meteo nefavorabile și importurile de cereale din Ucraina. Procentele exacte ale creșterii prețurilor sunt dificil de determinat, dar se așteaptă o medie de peste 10%, având în vedere aceste condiții”.

Întrebat dacă a fost solicitată expertiza SINDALIMENTA de către Guvern înaintea luării deciziilor privind măsurile fiscale, Dragoș Frumosu a delcata că: ”Dialogul cu guvernul, în special cu Ministerul Agriculturii, a fost neconcludent și lipsit de implicarea sindicatelor, deși impactul este atât economic, cât și social. Aceste decizii par să fie luate fără a se lua în considerare perspectivele reale ale industriei alimentare și agriculturii. Toate aceste măsuri par să fie adoptate mai mult pentru a crește veniturile statului decât pentru a beneficia populația. Acest mod de gândire pare să fie alimentat de perspectivele electorale iminente decât de o abordare realistă a nevoilor populației”, a conchis Dragoș Frumosu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...


pixel