Lipsa coeziunii politice are un ecou negativ pe Bursa de la București care închide din nou în scădere

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa / Foto: Freepik
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de miercuri, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la 63,43 milioane de lei (12,75 milioane de euro).

Cele mai lichide titluri pe piaţa reglementată au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de 20,59 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 6,75 milioane de lei, şi ale Hidroelectrica - 2,94 milioane lei.

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a depreciat cu 2,30%, până la 16.760,96 puncte.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 2,31%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 2,10%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 0,78%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un declin de 1,93%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis în scădere cu 2,13%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 1,16%.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Artego (+8,55%), Longshield Investment Group (+2,74%) şi Vrancart (+2,50%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Altur (-9,80%), SSIF BRK Financial Group (-6,59%) şi Chimcomplex Borzeşti (-5,93%). 

Contextul politic

PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au continuat miercuri discuţiile pe marginea proiectului comun de guvernare şi au transmis că au luat act de refuzul USR "de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă".

"Liderii Coaliţiei pro-europene au continuat astăzi discuţiile pe marginea proiectului comun de guvernare care să ofere stabilitate şi predictibilitate României, luând act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă în raport cu momentul prin care trece România. În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui 'to do list' fără a fi şi argumentat în cadrul Coaliţiei reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare şi de a nu-şi asuma răspunderea într-un moment dificil pentru ţară", se arată într-un comunicat comun al PSD, PNL, UDMR şi Grupului Minorităţilor Naţionale.

Potrivit sursei citate, Coaliţia pro-europeană va trata cu seriozitate toate punctele transmise.

"În acest sens, una dintre priorităţi este asigurarea rapidă a unei guvernări stabile susţinute de o majoritate puternică şi alcătuirea unui calendar pentru alegerile prezidenţiale imediat după instalarea în funcţie a noului Guvern. De asemenea, toate formaţiunile pro-europene au avansat în grupurile de lucru de la Parlament în vederea finalizării programul de guvernare în cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca România să fie o ţară guvernată, stabilă şi predictibilă, iar acest lucru cere maturitate şi rigurozitate în realizarea tuturor etapelor până la instalarea noului Parlament şi a unui nou Guvern", se precizează în comunicat.

Documentul menţionează, de asemenea, că liderii Coaliţiei pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la preşedinţie, care să fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin

pixel