Lira sterlină scade pe fondul datelor din Marea Britanie și SUA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt mai mulți factori care au influențat această evoluție
Sunt mai mulți factori care au influențat această evoluție
Lira sterlină s-a înclinat, miercuri, în fața dolarului, după o nouă scădere a ratei inflației în Marea Britanie și a redresării vânzărilor cu amănuntul din SUA în ianuarie, ceea ce ar putea duce la politici monetare divergente pe cele două maluri ale Atlanticului.

În jurul orei 12:50 GMT (13:50 CET), lira sterlină era în scădere cu 1,50%, la 1,1990 dolari, și cu 0,87%, la 88,98 pence pentru un euro. Inflația a încetinit la 10,1% în ianuarie, de la an la an, în Marea Britanie, potrivit indicelui prețurilor de consum CPI publicat în cursul dimineții.

Întrebarea pentru piața valutară este cât de mult va trebui Banca Angliei să continue politica de înăsprire monetară, care a majorat ratele în ultimele 10 ședințe, pentru a combate inflația. La ultima sa reuniune, Banca a indicat că, dacă inflația va continua să scadă, ar putea înceta să mai majoreze ratele.

În prezent, piața se așteaptă la una sau două majorări ale ratelor cu 0,25 puncte procentuale înainte de vară, cu o posibilă primă reducere încă de la sfârșitul anului. "Acest lucru ar fi mai puțin decât se așteaptă investitorii din partea Rezervei Federale americane (Fed) și a Băncii Centrale Europene (BCE) și ar putea să cântărească lira sterlină pe termen scurt", a avertizat Ryan.

Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât activitatea economică din SUA prezintă puține semne de slăbiciune, vânzările cu amănuntul din SUA marcând, în ianuarie, o redresare peste așteptăr, cu cea mai mare creștere din ultimii aproape doi ani.

"Predicțiile omniprezente privind o recesiune în SUA în 2023 par din ce în ce mai greșite", a comentat Matthew Weller, analist la Forex.com. Ideea că economia americană se află pe ultima sută de metri și că Fed va putea să ia piciorul de pe accelerație a cântărit asupra dolarului la sfârșitul anului 2022 și în ianuarie, ceea ce a determinat moneda americană să treacă, la începutul acestei luni, de pragul de 1,10 dolari pentru un euro pentru prima dată din aprilie.

De atunci, dolarul și-a revenit și a crescut joi cu 0,63%, la 1,0670 dolari pentru un euro.

Citește și Marile familii franceze vor să intre în capitalul băncii Rothschild

"Peugeot Invest s-a angajat să investească alături de Concordia și de alți investitori pe termen lung și ar putea deține până la 5,1% din capitalul Rothschild and Co dacă oferta va fi bine primită", a confirmat vehiculul de investiții al familiei Peugeot într-o declarație separată, precizând că "intenționează să fie reprezentat în consiliul de supraveghere".

"Aceștia sunt investitori pe termen lung care împărtășesc aceleași convingeri cu privire la dezvoltarea unei companii ca a noastră", a explicat François Pérol, partener și co-președinte al comitetului executiv al băncii de investiții, într-o prezentare făcută presei....

Citește și Reforma Băncii Mondiale va începe în aprilie, anunță Washingtonul

Această schimbare a fost lansată în octombrie, la întrunirile anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale, sub impulsul anumitor țări membre, în special Statele Unite. „Suntem concentrați pe schimbarea viziunii instituției, a stimulentelor, a modelului de operare și a capacității financiare”, a detaliat Janet Yellen.

Această reformă ar trebui, într-adevăr, să permită o mobilizare mai eficientă a fondurilor, astfel încât țările sărace și în curs de dezvoltare să poată face față mai bine crizelor generate de inflație, datorii sau chiar schimbările climatice. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik

pixel