Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Moscova intenționează să producă cel puțin 60.000 de tone de carbonat de litiu până în 2030, a anunțat luni Ministerul Resurselor Naturale, într-un efort de a reduce dependența de importuri și de a stimula producția de baterii electrice de mare capacitate.
Litiul și alte minerale esențiale, inclusiv metalele rare, au devenit un subiect de interes global, în contextul în care fostul președinte american Donald Trump a încercat să contracareze dominația Chinei în acest sector, oferind acorduri de producție Ucrainei și Rusiei.
Litiul este un element-cheie pentru fabricarea vehiculelor electrice și face parte din lista celor 50 de minerale critice întocmită de U.S. Geological Survey. Rusia susține că deține rezerve de 3,5 milioane de tone de oxid de litiu, însă estimările oficiale americane indică aproximativ 1 milion de tone, plasând Rusia pe locul 14 la nivel mondial.
Președintele Vladimir Putin a cerut luna trecută accelerarea exploatării zăcămintelor de litiu, în contextul unei cereri în creștere pentru acest metal. Companiile rusești dezvoltă producția de baterii pe bază de litiu și de vehicule electrice, ceea ce face ca lansarea rapidă a facilităților de extracție și procesare să fie esențială pentru economie, potrivit autorităților.
Guvernul rus a acordat licențe pentru explorarea a trei mari zăcăminte: Kolmozerskoye și Polmostundrovskoye, situate în regiunea Murmansk din nord-vestul Rusiei, și Tastygskoye, în regiunea Tuva, la granița cu Mongolia. Toate trei sunt programate să devină operaționale până în 2030.
În 2023, Rusia a extras doar 27 de tone de litiu, ca produs secundar al exploatării unui zăcământ de smaralde din Munții Ural.
Kolmozerskoye, care conține aproximativ un sfert din rezervele de litiu cunoscute ale Rusiei, este exploatat de Polar Lithium, un parteneriat între gigantul metalurgic Nornickel și compania de stat Rosatom.
Licența pentru Polmostundrovskoye este deținută de Arctic Lithium, o firmă privată, în timp ce Tastygskoye este administrat de Elbrusmetall-Lithium, o subsidiară a conglomeratului industrial și de apărare Rostech.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...