Lockheed Martin, contract de peste 850 milioane $ pentru sistemele HIMARS
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sistemul HIMARS / FOTO: Wikipedia
Sistemul HIMARS / FOTO: Wikipedia
Compania Lockheed Martin a obținut un contract important pentru furnizarea unui lot suplimentar de sisteme lansatoare de rachete mobile de înaltă mobilitate (HIMARS) armatei americane.

Cu o valoare potențială de 861,3 milioane de dolari, acest contract include și piese de schimb și diverse servicii de asistență, inclusiv logistică, întreținere și instruire.

Contextul contractului

Informațiile furnizate de Pentagon nu indică numărul exact de sisteme HIMARS comandate. Dar din documentele anterioare reiese că US Army are în vedere achiziționarea a celor mult 288 de lansatoare. Lucrările legate de acest contract ar urma să fie finalizate în mai 2026.

Caracteristici 

HIMARS s-a impus ca una dintre cele mai puternice arme din arsenalul armatei americane. Acest sistem de rachetă este montat pe un vehicul cu roți, ceea ce îi permite să se deplaseze rapid în afara zonei de tragere pentru a evita contraatacuri. Echipat cu funcții de încărcare și operare autonome, necesită un echipaj format din trei oameni: un șofer, un trăgător și un coordonator. HIMARS este capabil să lanseze toate tipurile de muniție din familia Multiple Launch Rocket System (MLRS), inclusiv variante cu rază de acțiune extinsă.

Impact strategic

Acest contract de aproape un miliard de dolari se înscrie în eforturile Statelor Unite de a-și reface stocurile de HIMARS. Până în ianuarie anul trecut, Statele Unite au furnizat Ucrainei în total 39 de HIMARS. Nici unul nu a fost distrus de apărarea rusă. În iulie anul trecut, sistemul și-a dovedit eficacitatea distrugând 50 de depozite de muniții rusești într-o singură lună,.

Acest nou contract nu numai că întărește capacitatea armatei americane de a menține un avantaj tehnologic semnificativ, dar joacă și un rol crucial în sprijinirea aliaților săi internaționali, ilustrând importanța strategică a sistemelor HIMARS în teatrul internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Bunurile confiscate de ANAF vor putea cumpăra și online

Digitizarea ANAF schimbă și modul în care bunurile...

Jandarmul burselor europene vrea să facă ordine pe piață

Autoritatea europeană de reglementare a piețelor...

Renault și Santander vor să revoluționeze leasingul auto

Renault și Santander negociază crearea unui joint...

Depozitarul Central își schimbă adresa

Depozitarul Central își schiumbă adresa după ce A.S.F. a...

Casa din ”Home alone” scoasă la vânzare la preț redus

Celebra reședință, icoană a filmului devenit punct de...

Aurul începe săptămâna în ușoară creștere

Aurul își revine, după ce a coborât la cea mai mică...


pixel