Londra încearcă să limiteze riscurile generate de falimentul SVB
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se fac calcule, se analizează, se fac estimări și prognoze
Se fac calcule, se analizează, se fac estimări și prognoze
Ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că lucrează împreună cu premierul Rishi Sunak și cu guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, pentru a "evita sau minimiza daunele" pe care le-ar putea provoca în Marea Britanie falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB).

"Am lucrat într-un ritm rapid pe tot parcursul weekendului și peste noapte", a declarat Jeremy Hunt pentru Sky News. "Vom prezenta planuri în foarte scurt timp pentru a ne asigura că întreprinderile sunt capabile să își satisfacă nevoile de flux de numerar și să își plătească personalul".

Ministrul a adăugat că prioritatea este de a găsi o "soluție pe termen lung care să minimizeze, ba chiar să prevină complet, pierderile suferite de unele dintre cele mai promițătoare întreprinderi (din Marea Britanie)".

Prăbușirea brutală a SVB Financial Group, un jucător important în finanțarea start-up-urilor și a companiilor de tehnologie din SUA, a fost cea mai mare din sectorul bancar american de la criza financiară din 2008.

Firma de consultanță Rothschild & Co analizează opțiunile pentru ramura britanică, Silicon Valley Bank UK Limited, au declarat sâmbătă surse pentru Reuters. Într-o declarație, BoE a precizat că intenționează să se adreseze instanțelor pentru ca banca britanică să fie plasată în procedură de insolvență.

Cu toate acestea, reluând declarațiile băncii centrale, Hunt a subliniat că, în general, Silicon Valley Bank are o prezență limitată în Marea Britanie și nu îndeplinește nicio funcție esențială pentru sistemul financiar.

Citește și De ce s-a prăbușit banca SVB. Când a început totul

Nu mai departe de săptămâna trecută, Greg Becker, CEO-ul Silicon Valley Bank, participa la o conferință care avea loc în Los Angeles și perora că: ”Ne mândrim cu faptul că suntem cel mai bun partener financiar în cele mai dificile vremuri", eveniment care avea loc cu numai o zi înainte de a fi nominalizată pentru premiul Banca Anului în cadrul unei gale ce ar fi trebuit să aibă loc la Londra.

Apoi, la numai o săptămână, banca s-a prăbușit iar totul după 44 de ore frenetice în care clienții își retrăgeau fondurile, printre aceștia numărîndu-se start-up-uri din domeniul tehnologiei.

Însă lucrurile nu au început acum ci cu mult timp în urmă, chiar în timpul pandemiei.

Companiile americane susținute de capital de risc au strâns 330 de miliarde de dolari în 2021 - aproape dublând recordul anterior cu un an înainte. ETF-urile lui Cathie Wood erau în creștere, iar comercianții cu amănuntul de pe Reddit intimidau fondurile de hedging.

În mod crucial, Rezerva Federală a fixat ratele dobânzilor la minime fără precedent. Și, într-o reorganizare radicală a cadrului său, a promis să le mențină acolo până când va vedea o inflație susținută cu mult peste 2% - un lucru pe care niciun oficial nu îl prognoza.

SVB a primit zeci de miliarde de dolari de la clienții săi cu capital de risc și apoi, încrezător că ratele vor rămâne stabile, a investit acești bani în obligațiuni pe termen mai lung. Procedând astfel, a intrat într-o capcană pe care și-a creat-o. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel