Londra și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă piață bursieră europeană
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Valoarea acțiunilor s-a depreciat puternic
Valoarea acțiunilor s-a depreciat puternic
Piața bursieră din Marea Britanie și-a pierdut poziția de cea mai valoroasă din Europa, locul ei fiind ocupat de Franța ocupând primul loc, scrie BBC.

Potrivit datelor agenției Bloomberg, se crede că vinovată de această schimbare este lira sterlină, în degringolată de mai multe săptămâni, evoluție care a slăbit puterea monedei Regatului Unit, alături de temerile legate de recesiune în Marea Britanie și de creșterea vânzărilor producătorilor francezi de produse de lux.

Este pentru prima dată când Parisul a depășit Londra din 2003, de când se fac astfel de evaluări. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care se așteaptă ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest an, deși economia franceză este, la rândul ei, sub presiune.

Valoarea combinată a acțiunilor britanice se ridică acum la aproximativ 2.821 de miliarde de dolari (2.300 de miliarde de lire sterline), cele din Franța valorând în jur de 2.823 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Potrivit BBC, situația creată marchează o inversare uriașă a sorții pentru Bursa de Valori din Londra, care, în 2016, valora cu aproximativ 1.400 de miliarde de dolari mai mult decât rivala sa pariziană.

Acțiunile companiilor mijlocii din Marea Britanie au avut o evoluție deosebit de proastă în acest an, în condițiile în care consumatorii și-au redus cheltuielile, iar companiile luptă cu costuri tot mai mari.

Indicele de acțiuni FTSE 250 de la Londra - care este alcătuit din companii mijlocii concentrate în Marea Britanie - s-a prăbușit cu aproape 17% în ultimele 12 luni.

Una dintre cele mai mari căderi a fost cea a lanțului de pub-uri Mitchells and Butlers, care a pierdut peste 37% din valoarea acțiunilor sale în ultimul an. Compania de jocuri de noroc 888 a pierdut 70%, iar retailerul Marks & Spencer 40%.

De asemenea, firmele britanice au fost afectate de scăderea lirei sterline de la mini-bugetul lui Liz Truss, ceea ce a făcut ca importurile de bunuri și materii prime să fie mai scump.

De asemenea, euro a scăzut față de dolar, dar mai puțin brusc decât lira. Piața bursieră franceză a fost, de asemenea, stimulată de producătorii autohtoni de bunuri de lux, care au înregistrat o revenire a cererii din partea Chinei.

Acțiunile LVMH, care deține brandul de modă Louis Vuitton, au crescut cu 22% în ultimele șase luni, în timp ce Hermès a urcat cu 37%.

Cumpărătorii chinezi reprezentau aproximativ 35% din cererea globală de bunuri de lux înainte de pandemie, potrivit datelor Bloomberg.

Se anunță recesiune

Ca și în alte țări, prețurile la energie și alimente au crescut în Marea Britanie în acest an, în parte din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, mulți proprietari britanici au înregistrat o creștere puternică a ratelor la creditele ipotecare, după ce mini-bugetul creionat de fostul premier Liz Truss a dus la creșterea costurilor de împrumut în Marea Britanie.

Aceasta a pus presiune asupra cheltuielilor de consum și s-a adăugat la problemele existente în economie, spun experții, inclusiv la comerțul mai slab de la Brexit. Marea Britanie este singura națiune din G7 a cărei economie este încă mai mică decât era înainte de pandemie.

Între iulie și septembrie, economia s-a contractat cu 0,2%, iar Banca Angliei a avertizat că țara se confruntă cu cea mai lungă recesiune de la începutul înregistrărilor.

Anul trecut, Amsterdam a detronat Londra ca fiind cel mai mare centru de tranzacționare financiară din Europa, deși acest lucru s-a bazat pe valoarea totală a acțiunilor tranzacționate și nu pe cea a companiilor.

Citește și Băncile centrale ale Germaniei și Franței vor "o uniune reală a piețelor de capital”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel