Proiectul, considerat un element-cheie în demersul Rusiei de a-și crește cota de piață globală a gazului natural lichefiat de la 8% la 20%, până în 2030, se confrunta deja cu dificultăți din cauza sancțiunilor declanțate de conflictul din Ucraina și a lipsei de transportatori de gaze.
Companiile petroliere de stat chineze CNOOC Ltd și China National Petroleum Corp (CNPC) dețin fiecare câte o participație de 10% în proiect, care este controlat de Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia și proprietarul unei participații de 60% din proiect.
Ambele companii chineze, împreună cu TotalEnergies din Franța și un consorțiu format din Mitsui and Co și JOGMEC din Japonia care dețin, de asemenea, câte o participație de 10% fiecare, au declarat forță majoră în ceea ce privește participarea la proiect, conform Kommersant, care citează surse anonime din guvernul rus.
Suspendarea ar putea duce la pierderea contractelor pe termen lung privind livrările de GNL, în timp ce Novatek va trebui să finanțeze singură proiectul și să vândă GNL-ul pe piața spot.
Investițiile inițiale în proiectul Arctic LNG 2 se ridicau la 21 de miliarde de dolari. Proiectul s-a confruntat deja cu dificultăți în obținerea de fonduri în urma sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să impună restricții asupra livrărilor de GNL din Rusia.
Un oficial din industrie cu sediul la Beijing a declarat săptămâna trecută că atât CNPC, cât și CNOOC au cerut guvernului american scutiri de sancțiuni pentru Arctic LNG 2.
Cu trei trenuri de procesare, capacitatea Arctic LNG 2 ar trebui să fie de 19,8 milioane de tone metrice pe an și 1,6 milioane de tone pe an.
Producția ar trebui să înceapă la începutul anului 2024. Dar surse din industrie spun că livrările comerciale de GNL din cadrul proiectului sunt acum așteptate nu mai devreme de al doilea trimestru al anului 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...