Lucrările din construcții, în creștere

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Lucrările de construcţii au crescut în volum cu 34,3% în primele două luni
Lucrările de construcţii au crescut în volum cu 34,3% în primele două luni
 Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele două luni ale anului ca serie brută, cu 34,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 35%, raportat la perioada similară din 2019, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna februarie 2020 volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 18,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 4,6%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a urcat, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 23,5% respectiv cu 24,9%.

În perioada 1 ianuarie - 29 februarie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută s-a majorat pe total cu 34,3%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+76,5%), lucrările de reparaţii capitale (+41,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+23,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+49,9%), clădirile rezidenţiale (+26,0%) şi la clădirile nerezidenţiale (+23,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 35%, creştere reflectată în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+80,8%), lucrările de reparaţii capitale (+33,4%) şi în lucrările de construcţii noi (+24,7%). Pe obiecte de construcţii, creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti (+43,3%), clădirile rezidenţiale (+28,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+27,6%).

Covid-19: Polonia nu renunță la muncitorii ucraineni

Potrivit statisticii, în februarie 2020, comparativ cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 18,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 29%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 24,3% şi la lucrările de construcţii noi, cu15,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+23,4%), clădirile nerezidenţiale (+20,1%) şi clădirile rezidenţiale (+9,1%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 4,6%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi (-6,4%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7,8% , respectiv cu 7,5%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 3,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 1,2%. Totodată, clădirile nerezidenţiale au crescut 2,7%.

În februarie 2020 comparativ cu februarie 2019, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 23,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+70,8%), lucrările de reparaţii capitale (+32,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+11,8%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: construcţii inginereşti (+47,3%), clădiri rezidenţiale (+12,9%) şi clădiri nerezidenţiale (+7,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 24,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+80,0%), lucrările de reparaţii capitale (+25,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+12,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+38,7%), clădirile rezidenţiale (+23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+11,6%).

"Informaţiile din acest comunicat de presă (februarie 2020) nu surprind impactul crizei COVID-19. Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice", se menţionează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...


pixel