Urmărește dezbaterea live

Luis de Guindos: BCE ar putea menţine pentru o vreme actualul ritm al majorării dobânzilor
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
BCE: Măsurile de sprijin pot exacerba inflaţia, dacă nu reduc consumul de energie
BCE: Măsurile de sprijin pot exacerba inflaţia, dacă nu reduc consumul de energie
BCE ar putea majora dobânzile în ritmul actual pentru "o perioadă de timp" pentru a contracara inflaţia, a afirmat joi Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, transmite Reuters.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

"Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni în viitorul apropiat noua normă", a declarat oficialul BCE.

Acesta a adăugat: "Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni".

Deciziile luate până acum de BCE au avut impact asupra inflaţiei, "dar încă trebuie să facem mai mult", susţine vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

Săptămâna trecută, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază, după mai multe majorări de 75 de puncte de bază.

Louis de Guindos s-a declarat îngrijorat că pieţele ar putea subestima persistenţa inflaţiei şi ar putea considera politica fiscală ca fiind incompatibilă cu politica monetară. Băncile au un nivel solid al capitalului şi pot face faţă şocurilor, susţine oficialul BCE, adăugând că este mult mai îngrijorat de instituţiile non-bancare, în special de fondurile speculative, care au acumulat active riscante.

Analiză privind economia României în 2023: Inflaţie, curs leu-euro, investiţii, afaceri

6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023, urmare a efectelor inflaţiei, scăderii apetitului investiţional şi accentuării blocajului financiar. Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii. Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.
 
Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați ( manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul viitor, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat anul trecut în aceeaşi perioadă, principala provocare o reprezenta inflaţia, remarcată de 82% dintre cei chestionați, în prezent principalul risc identificat în 2023 este reprezentat de scăderea afacerilor, menţionat de 71% dintre respondenţi.

Inflaţia a trecut pe locul 2  în topul temerilor investitorilor (67%), urmare a aşteptărilor privind temperarea iureşului scumpirilor, pe fondul îngheţării, practic, a preţurilor din zona de energie.

Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scăderea afacerilor şi inflaţie, oamenii de afaceri s-au declarat îngrijoraţi, în ordinea opţiunilor, de accentuarea blocajului financiar (31%) şi de creşterea costurilor de finanțare-scumpirea și limitarea accesului la credite (18%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel