Lumea în care trăim. Adrian Vasilescu: Criza energetică, rezultat a 49 de ani de urechi astupate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
Roborul crește, viața devine tot mai scumpă? Ce este de făcut? Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, lămurește lucrurile.

”Cred că este foarte important să facem o subliniere, și anume că toate aceste cifre ale ROBOR-ului, ale prețurilor, care sunt, desigur alarmante din multe puncte de vedere, sunt efectul, iar cauzele sunt în altă parte și, în primul rând, în istoria noastră. Pentru că ducem în spate, de câteva secole, poveri grele, de care nu am putut scăpa nici în 40 de ani de comunism, dar nici în cei 30 de ani de economie capitalistă. 

Dacă vrem să înțelegem exact aceste cifre, cred că trebuie să ne uităm într-un raport care se face trimestrial în România, îl face Institutul de Statistică, un raport care se referă la veniturile și cheltuielile din gospodăriile populației”, a spus Vasilescu la Antena3, înainte ca moderatoarea emisiunii Income, Mihaela Bîrzilă să-l întrerupă pentru a prezenta câteva date. 

Astfel, în precedenta criză, din 2008, aproape unul din trei români nu a mai putut să-și plătească ratele, au fost foarte multe credite neperformante. Care este situația în acest moment? 

”Stăm mult mai bine”, a răspuns consilierul guvernatorului BNR. ”Iar atunci nu era vorba de unul din trei români, pentru că numai 7 milioane de români aveau atunci acces la credite. Erau credite în derulare. Acum însă situația s-a schimbat, pentru că nu mai sunt 7 milioane de credite active, sunt numai două milioane. 2.100.000 ca să fiu exact. Iar pentru a înțelege lucrurile, trebuie să ne uităm acolo, în acel raport statistic la care m-am referit și unde vedem că în cheltuielile unei gospodării medii din România, investițiile reprezintă 0,3%. Asta este cauza. Dincolo sunt efectele”. 

Aproape 1.600.000 de români care au credite de nevoi personale, în condițiile în care rata de neperformanță la creditele de consum negarantate este de 16%, mai mare decât cea la creditele de consum garantate. ”Da, pentru că sunt negarantate. Dacă nu au garanții, oamenii își permit să mai întârzie cu plata ratelor. Cele garantate au o rată foarte mică”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Întrebat câți români sunt, acum, în situația de a nu-și putea permite plata ratelor, având în vedere că sunt 350.000 de credite ipotecare, iar 32% dintre cei cu credite pentru locuințe au rate pe indicele ROBOR. Pe de altă parte, sunt 227.000 de credite pe Programul Noua Casă/Prima Casă. În cazul lor cât de gravă este situația? ”Situația nu este gravă în general, pentru că, dacă ne referim la totalul creditelor în derulare, active, numai 3,1% sunt cu rate întârziate, cu întârzieri de la o lună, la un an. 3,1% nu sunt mulți într-o statistică mergând pe comparație cu Uniunea Europeană și cu zona euro. Nu sunt mulți cei care sunt în întârziere”, a asigurat reprezentantul BNR. 

Care sunt capcanele amânării ratelor în acest moment, într-o situație atât de complicată? 

Prima capcană și cea mai importantă, având în vedere o analiză psihologică este aceea că, așa cum avem o experiență din anii 2020, foarte mulți își amână ratele numai pentru că pot să o facă. Și au intrat în capcană. Această măsură este foarte importantă și ea vine în sprijinul celor care au acum probleme importante: și-au pierdut locul de muncă, deci le-au scăzut veniturile, cheltuielile sunt mai mari din cauza inflației, o inflație care bântuie în toată lumea și care mușcă din puterea de cumpărare din America și până în Extremul Orient, ne-a lovit și pe noi și, bineînțeles că puterea de cumpărare scade din cauza acestei inflații”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Nu este o anomalie 

Sunt în pericol economiile românilor, mai ales că sistemul nostru bancar se confruntă cu o anomalie, respectiv că cele mai multe dintre dobânzile bancare sunt mai mici decât rata inflației?

”Nu este o anomalie, este o situație creată de un fapt obiectiv și anume tocmai inflația a determinat acest lucru. Totul este raportat la inflație în creștere. Chiar și Banca americană, FED-ul, care ne-a obișnuit cu analize reci, președintele instituției a ieșit public și a fost nevoit să se uite în ochii în ochii muncitorului american și să i se adreseze direct. Asta e lumea în care trăim. Avem o inflație globală și este galopantă. Uitându-se în ochii muncitorului american, l-a asigurat că FED-ul va face tot posibilul să amelioreze această situație, dar nu să o rezolve, pentru că, din păcate, situația lovește, la această oră, în felul următor: criza prețurilor este determinată de criza energetică, iar aceasta din urmă nu poate fi combătută, în momentul de față, cu nici o măsură economică, deoarece criza energetică este rezultatul a 49 de ani se ochi închiși și urechi astupate la semnalul dat în 1972 de Clubul de la Roma, care a explicat că așa se va întâmpla, că vom ajunge aici, la o criză energetică și la o criză de resurse. Inflația aceasta este rezultatul acestor 49 de ani”, a spus oficialul BNR. 

Trebuie să existe un echilibru 

În același timp, Adrian Vasilescu a subliniat că, în aceste momente de criză dramatică, ”sistemul bancar din România este mai puternic ca oricând. Nu este nici o bancă, absolut nici o bancă în situația de a-și vedea temeliile clătinându-se. Toți indicatorii sunt absolut buni, iar presiunile exercitate de Banca Națională pe linie de politică monetară au determinat băncile care administrează depozite, pentru că, dacă vorbim despre 2 milioane de români care au credite, sunt 10 milioane de români cu depozite în bănci, sunt 15 milioane de depozite, să înțeleagă că trebuie să existe un echilibru între dobânda pe care o încasează băncile și cea pe care o plătesc băncile celor care sunt, de fapt, creditorii băncilor și care asigură pentru bănci resursa financiară din care se dau credite”.

Citește și Un dolar prea puternic va arunca economia mondială în haos 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel