Lumea traversează al patrulea val de acumulare de datorie

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
California oferă premii în valoare de 116,5 milioane de dolari persoanelor care se vaccinează
California oferă premii în valoare de 116,5 milioane de dolari persoanelor care se vaccinează
La începutul lunii ianuarie Banca Mondială (BM) a publicat prima ediție din acest an a raportului macroeconomic. Una din temele abordate în cadrul raportului se referă la creșterea semnificativă a gradului de îndatorare în ultimii ani, notează analiștii Băncii Transilvania.

Evoluția gradului de îndatorare este influențată de nivelul redus, accesibil, al costurilor de finanțare, în contextul politicilor monetare relaxate fără precedent implementate în principalele blocuri economice ale lumii. În primul rând, analiza elaborată de experții Băncii Mondiale evidențiază punctele comune și diferențele între perioadele anterioare de creștere a gradului de îndatorare.

Printre punctele comune se menționează: nivelul redus al costurilor de finanțare și modificările structurale în sfera piețelor financiare la începutul perioadei de acumulare de datorie; ajustările severe la finalul fiecărui ciclu de îndatorare la nivelul economiilor emergente și în dezvoltare, pe fondul incidenței unor șocuri externe amplificate de dezechilibre interne; implementarea de reforme structurale după incidența crizelor financiare.

Ciclul de îndatorare

În ceea ce privește diferențele între ciclurile de îndatorare din ultimele cinci decenii Banca Mondială menționează modificările din perspectiva sectoarelor și instrumentelor financiare și impactul diferit al crizelor (durată, mecanisme de ajustare) (cu mențiunea că ajustarea crizelor de datorie publică a fost mult mai severă comparativ cu procesul de ajustare a crizelor din sfera datoriei private).

Conform analizei Băncii Mondiale ciclul actual de îndatorare a debutat în 2010, ponderea datoriei totale în PIB în țările emergente și în dezvoltare urcând de la 114% în 2010 al 170% în 2018, evidențiindu-se creșterea datoriei private din China (a doua economie a lumii). Comparativ cu ciclurile anterioare de îndatorare acest ciclu a fost cel mai lung, cel mai rapid și cu distribuția cea mai amplă, relatează Mediafax.

Creșterea semnificativă a gradului de îndatorare în economia mondială începând cu 2010 a fost determinată de nivelul redus al costurile de finanțare (aspect evidențiat în al treilea grafic alăturat), precum și de modificările structurale din sfera sectorului financiar, care au determinat companiile și guvernele să apeleze din ce în ce mai mult la piețele de capital (conform analizei BM peste 20 de țări au accesat pentru prima oară piețele internaționale de capital în acest ciclu).

Citește și Comisia Europeană semnale de alarmă pentru 8 state!

De asemenea, specialiștii BM atrag atenția cu privire la creșterea semnificativă a datoriei externe totale în PIB în țările emergente și în dezvoltare (spre cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, aspect evidențiat în al doilea grafic din dreapta), evoluție determinată de persistența deficitelor de cont curent. Astfel, conform analizei BM în 55% din țările emergente și în dezvoltare contul curent al balanței de plăți a înregistrat o deteriorare în 2018 comparativ cu 2010.

Totodată, în acest ciclu a crescut și numărul țărilor emergente și în dezvoltare care se confruntă cu deficite bugetare.

De asemenea, experții BM atrag atenția cu privire la factorii de incertitudine asociați acestui ciclu de îndatorare, printre care: creșterea ponderii firmelor cu un comportament financiar mai riscant; integrarea mai puternică a piețelor financiare din țările emergente și în dezvoltare în circuitul financiar internațional (ceea ce va conduce la o propagare mai rapidă a șocurilor); majorarea ponderii nerezidenților care au expunere pe datorie publică în țările emergente și în dezvoltare (43% din total în 2018); deteriorarea rating-ului investițional în mai multe țări; creșterea semnificativă a ponderii datoriilor companiilor denominate în monedă străină (de la 19% din PIB în 2010 la 26% din PIB în 2018).

Printre soluțiile clasice implementate în țările care s-au confruntat în ultimele decenii cu o criză a datoriei BM menționează: un acord de finanțare internațională; restructurarea datoriei; accelerarea reformelor structurale.

Analizând strict situația din România se observă creșterea semnificativă a ponderii datoriei publice în PIB în ciclul post-criză (spre un nivel foarte apropiat de pragul de 40% în prezent, aspect evidențiat în ultimul grafic alăturat), ceea ce reprezintă unul din principalii factori de risc macro-financiar pentru trimestrele următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel