Lupta pentru energie: Cum se va schimba mixul energetic global în următorii ani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cererea globală de electricitate ar urma să crească cu 4% până în 2027.

Cererea globală de electricitate este prognozată să crească cu 4% până în 2027, pe măsură ce sursele de energie cu emisii reduse continuă să se extindă, conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), publicat vineri și citat de Reuters.

Țările emergente și în curs de dezvoltare vor genera 85% din această creștere, China având cea mai mare contribuție, cu o rată anuală de expansiune de 6% până în 2027, potrivit organizației cu sediul la Paris.

Începând cu 2020, cererea de energie a Chinei a crescut mai rapid decât economia sa, pe fondul dezvoltării sectorului industrial și al creșterii producției de panouri solare, vehicule electrice și materiale asociate. De asemenea, utilizarea tot mai intensă a centrelor de date, a rețelelor 5G și a aparatelor de aer condiționat contribuie la majorarea consumului, arată raportul IEA.

India va avea, de asemenea, un rol important, generând 10% din creșterea globală a cererii de electricitate, datorită unei economii dinamice și a extinderii rapide a sistemelor de climatizare.

În economiile avansate, precum SUA, electrificarea se va intensifica în sectoare precum transporturile, încălzirea și centrele de date.

În schimb, estimările pentru Uniunea Europeană au fost revizuite în jos din cauza perspectivelor economice mai slabe. În 2025, cererea de electricitate este așteptată să crească cu doar 1,6%, iar redresarea completă a blocului comunitar ar putea dura până în 2027, în ciuda unui avans prognozat pentru 2024.

Sursele de energie cu emisii reduse, precum regenerabilele și energia nucleară, vor susține creșterea cererii globale de electricitate, depășind ponderea cărbunelui în mixul energetic. Panourile solare sunt prognozate să devină a doua cea mai mare sursă de energie cu emisii reduse până în 2027, depășind energia hidro. În plus, energia regenerabilă, în ansamblu, va depăși producția de electricitate din cărbune până în 2025, iar ponderea cărbunelui în mixul energetic global va scădea sub 33% pentru prima dată în ultimul secol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
OPEC
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel