LVMH nu mai este a doua cea mai mare companie europeană

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
ASML / FOTO: https://www.asml.com/en/news/media-library
ASML / FOTO: https://www.asml.com/en/news/media-library
Grupul olandez ASML l-a detronat pe marele producător de lux din punctul de vedere al capitalizării bursiere, potrivit datelor Euronext.

Este pentru a doua oară în ultimele luni când LVNH pierde în fața altor companii în plină ascensiune. Anul trecut, grupul farmaceutic danez Novo Nordisk i-a furat poziția de lider la bursă. Iar acum, LVMH coboară pe locul trei al podiumului. 

Vedeta Bursei de la Amsterdam, ASML a înregistrat o capitalizare bursieră de 377,05 miliarde de euro la închidere miercuri seară, față de 376,407 miliarde de euro pentru LVMH, potrivit datelor Euronext.

Pentru ca joi, compania din Batavia și-a consolidat avansul, cu u o creștere de 2,4%, până la 386,6 miliarde de euro, în timp ce LVMH nu a reușit decăt un plus de 1,5% până la 381,7 miliarde de euro.

Această schimbare a ierarhiei se datorează nu atât performanței LVMH, care evoluează bine la bursă (+4% de la începutul anului), cât creșterii impresionante a ASML. De la 1 ianuarie, compania olandeză a câștigat 41,26% la bursă, iar prețul său a crescut cu peste 450% în cinci ani.

Dacă ASML este legat de lumea semiconductorilor, compania din Batavia nu produce, de fapt, cipuri. ASML proiectează mașini utilizate pentru fotolitografie, o tehnologie esențială pentru crearea de semiconductori. Este un „proces în care o sursă de lumină este folosită pentru a expune modelele unui circuit integrat pe o placă de siliciu dintr-o mască foto”. Aceste fascicule de lumină fac posibilă crearea de circuite minuscule pe cipurile computerelor.

Produsele grupului olandez sunt astfel achiziționate de principalii jucători pe segmentul de semiconductori, precum Samsung Electronic, Intel și compania taiwaneză TSMC. Mai mult, prețul ASML a crescut cu 8% miercuri, iar această creștere este probabil legată de comentariile legată de o comandă de la TSMC.

„Câteva elemente au declanșat această dezvoltare, inclusiv vestea că producătorul de echipamente semiconductoare ASML va livra TSMC cea mai avansată mașină de fabricare a cipurilor”, este de părere Deutsche Bank.

Urmează comenzi importante

Acest lucru ar trebui să-i liniștească pe investitori cu privire la viitoarele vânzări ale grupului, în timp ce ASML a căzut în aprilie anul trecut la bursă în urma unor comenzi dezamăgitoare. „Sunt așteptate comenzi semnificative în trimestrele următoare”, a declarat Janardan Menon, analist la Jefferies, citat de Bloomberg.

Instrumentele de litografie „EUV” (radiații ultraviolete extreme) constituie noua generație de produse a companiei. Potrivit Comisiei pentru Energie Atomică (CEA), acest proces face posibilă urmărirea unor modele mai fine pentru a procesa tot mai multe informații, cu o lungime de undă redusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel