Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În timp ce Macedonia de Nord se pregătește să își prezinte duminică planul de renunțare la energia electrică pe bază de cărbune, minerii de la centrala Bitola, principala sursă de energie a țării, au rămas fără rezerve de cărbune și sunt nevoiți să amestece lignit cu cărbune de calitate superioară importat pentru a menține producția.
Se așteaptă ca această țară, de 2 milioane de locuitori, să obțină un sprijin de 3 miliarde de euro de la creditori internaționali în cadrul discuțiilor privind clima la summitul COP28 din Dubai, pentru un plan de închidere a acestor centrale în favoarea unei producții de energie mai curată, transmite Reuters.
"Este cea mai mare provocare din istoria noastră de la independența obținută acum 30 de ani", a declarat pentru Reuters șeful departamentului de energie al țării, Marko Bislimoski, din biroul său din Skopje. "Și, ca să fiu sincer, nu avem alte opțiuni, rezervele de lignit sunt la final."
Bislimoski a declarat că peste 10 ani Macedonia de Nord va scăpa de cărbune, iar energia va proveni din surse regenerabile și gaze.
Minerii de la mina de cărbune din apropierea centralei lucrează pentru a alimenta centrala cu lignit, o formă de cărbune cu o calitate scăzută a arderii și foarte poluantă.
Noul acord va stabili un plan de închidere a celor două centrale electrice pe cărbune din țară și de înlocuire a acestora cu 1,7 gigawați (GW) de energie regenerabilă.
Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care, împreună cu Banca Mondială, sprijină de asemenea acest acord, cărbunele reprezintă încă 40% din sursa de energie.
În 2018, Organizația Națiunilor Unite a desemnat capitala Macedoniei de Nord, Skopje, drept cea mai poluată din Europa. Țara a lucrat ani de zile pentru a renunța la cărbune, dar planurile au fost amânate în 2021, când Europa s-a confruntat cu o criză energetică din cauza războiului din Ucraina, iar Skopje a trebuit să redeschidă centrala electrică pe cărbune latentă Oslomej pentru a reduce importurile de electricitate.
Frosina Antonovska, ofițer de politici energetice și climatice din partea ONG-ului CAN Europe, a salutat planul, dar a criticat guvernul pentru că l-a pus în aplicare.
"Avem nevoie de transparență încă din prima zi, astfel încât să ne însușim acest proces ca țară", a declarat Antonovska.
În ultimii doi ani, Macedonia de Nord a reușit să adauge o capacitate nouă de 600 MW de energie regenerabilă, în principal din energie solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...