Ajutoare de stat mai mari pentru firme! Până la 75% sprijin în aceste regiuni
Guvernul României urmează să...
În timp ce Macedonia de Nord se pregătește să își prezinte duminică planul de renunțare la energia electrică pe bază de cărbune, minerii de la centrala Bitola, principala sursă de energie a țării, au rămas fără rezerve de cărbune și sunt nevoiți să amestece lignit cu cărbune de calitate superioară importat pentru a menține producția.
Se așteaptă ca această țară, de 2 milioane de locuitori, să obțină un sprijin de 3 miliarde de euro de la creditori internaționali în cadrul discuțiilor privind clima la summitul COP28 din Dubai, pentru un plan de închidere a acestor centrale în favoarea unei producții de energie mai curată, transmite Reuters.
"Este cea mai mare provocare din istoria noastră de la independența obținută acum 30 de ani", a declarat pentru Reuters șeful departamentului de energie al țării, Marko Bislimoski, din biroul său din Skopje. "Și, ca să fiu sincer, nu avem alte opțiuni, rezervele de lignit sunt la final."
Bislimoski a declarat că peste 10 ani Macedonia de Nord va scăpa de cărbune, iar energia va proveni din surse regenerabile și gaze.
Minerii de la mina de cărbune din apropierea centralei lucrează pentru a alimenta centrala cu lignit, o formă de cărbune cu o calitate scăzută a arderii și foarte poluantă.
Noul acord va stabili un plan de închidere a celor două centrale electrice pe cărbune din țară și de înlocuire a acestora cu 1,7 gigawați (GW) de energie regenerabilă.
Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care, împreună cu Banca Mondială, sprijină de asemenea acest acord, cărbunele reprezintă încă 40% din sursa de energie.
În 2018, Organizația Națiunilor Unite a desemnat capitala Macedoniei de Nord, Skopje, drept cea mai poluată din Europa. Țara a lucrat ani de zile pentru a renunța la cărbune, dar planurile au fost amânate în 2021, când Europa s-a confruntat cu o criză energetică din cauza războiului din Ucraina, iar Skopje a trebuit să redeschidă centrala electrică pe cărbune latentă Oslomej pentru a reduce importurile de electricitate.
Frosina Antonovska, ofițer de politici energetice și climatice din partea ONG-ului CAN Europe, a salutat planul, dar a criticat guvernul pentru că l-a pus în aplicare.
"Avem nevoie de transparență încă din prima zi, astfel încât să ne însușim acest proces ca țară", a declarat Antonovska.
În ultimii doi ani, Macedonia de Nord a reușit să adauge o capacitate nouă de 600 MW de energie regenerabilă, în principal din energie solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul României urmează să...
Contribuabilii trebuie să...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...