"Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin 'proxies' (intermediari - n.r.)", a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Bombe pentru Rusia. Câte pot fi lansate. Estimarea experților
"Ea va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare şi în anii următori în toate alegerile. Ea va încerca să aibă strategii de acest fel sau va avea actori" care vor acţiona în contul său, a adăugat el.
Emmanuel Macron a menţionat în trecere şi că aceste manipulări nu sunt doar apanajul Rusiei. "Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat în alegeri din Europa", a punctat el, făcând referire la susţinători ai preşedintelui Donald Trump.
"În faţa acestor atacuri, avem puţini anticorpi", a recunoscut el. Este nevoie, în opinia sa, "de consolidarea apărării tehnologice şi a cooperării între serviciile" occidentale pentru a-i identifica pe responsabilii de aceste atacuri care rămân deseori anonime.
"Actori privaţi folosesc tehnologii de 'deep fake', manipulează, pătrund, difuzează informaţii cu foarte mare viteză de orice natură, fără trasabilitate, în sisteme democratice hipermediatizate unde totul se ştie imediat, cu un efect de emoţie şi de intimidare", a mai declarat el.
În legătură cu acest subiect, dar şi cu altele, Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să ducă la "strategii de dezescaladare" şi la o "transparenţă comună", a pledat Macron, a cărui politică de apropiere de Moscova stârneşte multe îngrijorări în Europa, în special în Est.
"Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!", a spus el.
În ceea ce priveşte oferta de dialog cu Moscova, "ceea ce eu am propus nu a fost să spunem: 'dintr-odată lucrurile se vor schimba, veţi vedea, haideţi să ne îmbrăţişăm'", a explicat şeful statului francez.
"Suntem exigenţi, nu cedăm nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Sm relansat un dialog strategic pentru că astăzi situaţia în care ne aflăm este cea mai rea", a adăugat el.
În privinţa conflictului ucrainean, sancţiunile europene împotriva Rusiei, suspectată că îi susţine pe separatiştii din estul ţării, "nu au schimbat absolut nimic", a precizat el, adăugând că el "nu va propune totuşi ridicarea lor".
"Sancţiunile noastre şi contrasancţiunile (ruseşti) ne costă cel puţin la fel de mult pe noi europenii pe cât îi costă pe ruşi, pentru un rezultat care nu este pozitiv", a mai declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...