Mai multe ţări din OPEC+ s-au pus de acord să prelungească reducerile voluntare ale producției de țiței
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Câmp petrolier / Foto: Freepik
Câmp petrolier / Foto: Freepik
Mai multe ţări din OPEC+ au convenit, duminică, să prelungească reducerea voluntară a producţiei.

Anumite ţări membre ale OPEC+ au convenit, duminică, să prelungească reducerile voluntare ale producției de țiței stabilite pentru primul trimestru al acestui an şi în al doilea trimestru, au declarat surse citate de Reuters, oferind sprijin suplimentar pieței în contextul îngrijorărilor legate de creșterea economică globală.

În noiembrie, OPEC+ a convenit asupra unor reduceri voluntare totalizând aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) pentru primul trimestru, conduse de Arabia Saudită care și-a prelungit propria reducere voluntară.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri ale producției începând din 2022 pentru a susține piața, în contextul creșterii producției din Statele Unite și din alte țări non-membre, precum și a îngrijorărilor legate de cerere în timp ce marile economii se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor.

Prețurile petrolului au găsit suport în creșterea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacurilor grupului Houthi aliat cu Iranul asupra transportului în Marea Roșie, deși îngrijorările legate de creșterea economică și ratele ridicate ale dobânzilor au pus presiune asupra acestora. Contractele futures pentru petrolul Brent LCOc1 pentru luna mai au închis cu o creștere de 1,64 dolari, sau 2%, la 83,55 dolari pe baril vineri.

Sursele au declarat Reuters săptămâna trecută că OPEC+ va lua în considerare prelungirea reducerilor producției de petrol în al doilea trimestru, una dintre ele afirmând că este "probabil".

Țările membre ale OPEC+ anunță reducerile individual.

Kuweitul a declarat că va reduce producția sa de petrol cu 135.000 de barili pe zi (bpd) până în iunie, în timp ce Algeria va reduce producția cu 51.000 bpd. Oman a declarat că va limita producția cu 42.000 bpd.

Perspectiva cererii de petrol este incertă pentru acest an. OPEC estimează încă un an de creștere relativ puternică a cererii de 2,25 milioane bpd, condusă de Asia, în timp ce Agenția Internațională a Energiei se așteaptă la o creștere mult mai lentă de 1,22 milioane bpd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel