Mai mulți bani pentru Rabla Plus în 2024. Laurențiu Neculaescu (AFM): Cel mai mare buget pe care l-am acordat vreodată
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Mașină electrică / sursa foto: Frepik.com
Mașină electrică / sursa foto: Frepik.com
EXCLUSIV
În platoul DCNews au avut astăzi loc discuții despre un program de finanțare de succes. Este vorba despre Rabla Plus. Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a dat câteva vești importante în această direcție.

Acesta a menționat faptul că analize făcute de către AFM care arătau că oamenii preferă să aplice pentru Rabla Plus, mai degrabă decât pentru Rabla Clasic, sunt motiv pentru care au decis să majoreze bugetul acordat pentru mașinile electrice.

”Pentru Rabla Plus avem cel mai mare buget pe care l-am acordat vreodată, un miliard de lei pentru achiziția de mașini electrice.

Probabil acest lucru a fost influențat și de valoarea primei de casare de la mașinile electrice care până anul trecut a fost de 10 mii de euro și atunci a fost poate prea motivantă pentru o persoană fizică sau juridică, care a preferat să achiziționeze o mașină electrică decât o mașină clasică”, a declarat președintele AFM.

Mașini electrice pentru mai mulți români

Deși tendințele pieței auto la nivel european arată o relativă scădere a interesului pentru modele electrice, aici contribuind diverși factori de ordin concurențial și administrativ, la nivel național se fac încercări pentru a încuraja o creștere a volumului de vânzări ale acestor modele. În acest sens, AFM încearcă să dubleze numărul subvențiilor acordate pentru achizițiile autovehiculelor electrice în anul în curs.

”Anul acesta am redus subvenția la 5.000 euro pentru casarea unei mașini vechi și achiziționarea unei mașini electrice. S-au m-au ieftini și probabil s-au mai ieftinit și componentele pentru mașini electrice și atunci a scăzut și prețul de achiziție al acestora. Oricum, anul trecut noi pusesem o limită de valoare pentru achiziționarea unei mașini din cadrul Programului Rabla Plus, nu se putea achiziționa o mașină mai scump de 75.000 euro, anul acesta am scăzut-o la 70.000 euro.

Pentru orice instituție publică din țară, dacă dorește să își achiziționeze o mașină electrică prin Rabla Plus, prima de casare este de 120.000 lei.

Ideea pentru care am redus prima de casare anul acesta și am mărit bugetul este pentru ca numărul beneficiarilor să fie cel puțin dublu ca număr.”, a completat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu.

Urmăriți interviul în integralitate în video-ul atașat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...


pixel