Mai puțină birocrație pentru românii din străinătate
Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Pașaportul ar putea deveni act de identitate
Pașaportul ar putea deveni act de identitate
Pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu vor fi considerate act de identitate. Prevederea este conținută într-un proiect de lege pe cale să intre în procedură legislativă de la Senat. Inițiativa este justificată prin faptul că, în momentul de față, există circa 672.000 de cetățeni români cu pașaport CRDS (Cetățeni Români cu Domiciliul în Străinătate) nu dețin acte de identitate românești pentru că fie au expirat, fie nu au fost eliberate niciodată, cum este cazul copiilor născuți peste hotare.

Inițiatorii susțin că lipsa cărții sau buletinului de identitate face ca acești cetățeni români să nu beneficieze de toate drepturile care decurg din această calitate ca în cazul celor care locuiesc în țară și au acte de identitate valabile. Astfel ar fi încălcate prevederile constituționale care prevăd egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor.

În momentul de față, legislația română prevede că actul de identitate este reprezentat de cartea sau buletinul de identitate, însă acestea trebuie predate autorităților atunci când un cetățean primește pașaportul CRDS. Asta în pofida faptului că aceeași legislație sancționează cu amendă lipsa unui act de identitate valabil pentru românii de peste 14 ani.

Citește și: Un mare aeroport din Europa renunţă la actele de identitate. Cum vom călători 

”Prin adoptarea prezentei propuneri legislative, posesorii de CRDS își vor putea restabili o interacțiune corectă cu autoritățile statului român și vor putea reintra în rațiunea constituțională care le garantează egalitate în drepturi tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia”, se arată în expunerea de motive a legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel