Majorarea alocațiilor pentru copii și eliminarea unei discriminări
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Copii / Foto: Freepik
Copii / Foto: Freepik
O nouă propunere legislativă vizează majorarea alocației de stat pentru copii și eliminarea discriminării în privința datei nașterii.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că în orice stat democratic și de drept are ca principiu fundamental garantarea și respectarea drepturilor fundamentale ale copiilor. Investițiile în copii sunt esențiale și trebuie să constituie o prioritate permanentă a statului.

În contextul actual, traversăm o perioadă cu numeroase provocări: criza sanitară, criza armată, criza energetică și criza economică. Toate acestea accentuează inegalitatea socio-economică și scad șansele copiilor la o dezvoltare armonioasă.

Alocația de stat pentru copii nu a fost majorată semnificativ de mulți ani, iar cuantumul actual nu mai este capabil să acopere minimul necesar pentru un copil.

Totodată. există o discriminare instituită în privința datei nașterii copilului, mai precis cei născuți la sfârșitul lunii primesc alocația cu o lună mai târziu decât cei născuți la începutul lunii.

Soluția pentru aceste probleme sunt, pe de o parte majorarea semnificativă a alocației de stat pentru copii, raportată la rata inflației și la realitățile economice actuale.

Iar în ceea ce privește discriminarea creată de diferențele create de ziua în care copilul este născut,  se rezolvă ușor, prin plata alocației de stat începând cu ziua nașterii copilului, nu cu luna următoare.

Majorarea alocației va contribui la asigurarea nevoilor de bază ale copiilor și la reducerea sărăciei infantile în timp ce eliminarea discriminării va asigura egalitatea de șanse pentru toți copiii, indiferent de data nașterii iar investițiile în copii se vor traduce în beneficii pe termen lung pentru societate.

Așadar, este necesară o modificare urgentă a Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, în vederea majorării cuantumului alocației și eliminării discriminării. Această modificare va contribui la îmbunătățirea vieții copiilor și la construirea unui viitor mai bun pentru România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel