Potrivit anchetei de conjunctură publicată, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul salariaţilor din industrie şi servicii va cunoaşte o relativă stabilitate.
Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%), în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2018. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra o tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra o scădere accentuată (sold conjunctural -69%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -23%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru perioada noiembrie 2018 - ianuarie 2019, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).
Conform estimărilor din luna noiembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).
INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...