Marcel Boloș: De la aderarea la UE, zilnic, în România au intrat câte 8 milioane de euro, pentru investiții strategice
Autor: DCBusiness Team | 01 dec 2022, 16:54
Ministrul Marcel Boloș: „Fondurile europene ne ajută să ducem mai departe misiunea începută de înaintași. De la aderare, zilnic, în România au intrat câte 8 milioane de euro, pentru investiții strategice”.

Mesajul transmis de ministrul Marcel Boloș cu ocazia participării la evenimentul dedicat Zilei Naționale, organizat la Șimleul Silvaniei:

„Dragi români de pretutindeni,

Pentru fiecare dintre noi ziua de 1 decembrie este acel moment când avem răgazul să contemplăm mai mult la valorile și aspirațiile care ne definesc și care conturează conceptul de identitate națională.

Este o zi în care, în sufletul și inima fiecăruia dintre noi ar trebui să vibreze câte un licăr de bucurie, pentru că acum 104 ani, națiunea noastră a cerut, în numele libertății eterne, afirmarea şi valorificarea drepturilor, nestrămutate şi inalienabile, la deplina viaţă naţională.

Atunci, în Sala Mare a Unirii din Cetatea Alba Iulia, 1.228 de delegați oficiali ai națiunii române, care reprezentau întreaga Transilvanie, au votat în unanimitate unirea Transilvaniei cu România. Aceștia sunt înaintașii noștri: bravi și demni, capabili de sacrificiul suprem.

Imaginati-vă cum ar fi fost să fiți acolo când Vasile Goldiș a citit rezoluția Unirii. Cred că nu există român adevărat care să intre în Sala Mare a Unirii din Alba Iulia și să nu vibreze de emoție la gândul că acolo, în ziua de 1 decembrie 1918, s‑a realizat marele vis al românilor, acela de a înfăptui România Mare, România Unită, România Eternă. Documentul de căpătâi al Unirii este gravat pe peretele interior al Sălii Marii Uniri din eterna noastră Cetate Alba Iulia.

Tot acolo, ministerul pe care îl conduc a lăsat un alt document care să dăinuie peste timp, de importanță vitală pentru România Modernă, respectiv Acordul de Parteneriat pentru dezvoltarea României, încheiat cu Comisia Europeană. Este un document prin care ne-am angajat să dezvoltăm țara cu bani europeni, să conviețuim frățește și, de ce nu, să ne mândrim cu tot ce am făcut și facem la nivel internațional.  Aceasta este o formă de respect, care să ne fie mărturie că și noi am dus mai departe misiunea începută de urmași.

Suntem o Românie Mare, facem lucruri mari: autostrăzi, spitale, școli din bani europeni. De la aderarea la blocul european, bilanțul pentru noi arată așa: o contribuție de 24 miliarde de euro și 70 de miliarde de euro primite. Deci pentru fiecare euro contribuit, alți trei au intrat în țară. În total sunt 46 miliarde de euro care au schimbat fața României în toate domeniile strategice. În cei 15 ani, sunt peste 8 milioane de euro pe zi care au ajuns în țară.

Vă propun un exercițiu de imaginație. Cum ar fi arătat România fără autostrăzile Cernavoda-Constanta, Nădlac-Arad-Timișoara, Lugoj-Deva sau Sebeș-Turda, aeroporturile Constanța, Craiova, Oradea, Iași, Suceava, sau liniile de metrou M5 și M4? Dar fără proiectele de apă-canalizare, sau cele peste 11 miliarde de euro investite pentru mediul de afaceri? Iar acestea sunt doar câteva mici exemple.

Chiar și în aceste vremuri grele în care la graniță avem un război, chiar dacă traiul ne este afectat de criza energetică, chiar dacă a trebuit să trecem peste o criză pandemică, noi toți românii am luptat și luptăm cu toată energia, pentru că îndârjirea nu ne‑o poate lua nimeni. Știm că putem învinge orice greutate dacă suntem solidari.

Suntem un popor creștin cu valori morale sănătoase, suntem un popor ospitalier, suntem un popor european. Rar ieși din casa unui ardelean fără să nu ți se pună pe masă câte ceva din ceea ce se cheamă omenie, cum de asemenea respectul față de cei din jur și hărnicia sunt fundamente ale conviețuirii sociale. Toate aceste lucruri definesc cu adevărat poporul român și România Unită.

Tocmai de aceea la ceas de mare sărbătoare ne aducem aminte de cuvintele Reginei Maria: Frumoasa țară pe care am văzut‑o întregită, a cărei soartă mi‑a fost îngăduit s‑o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.

La mulți ani dragi români de pretutindeni! La mulți ani România! Rămâi unită și puternică pe veci!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe