Marcel Boloş spune că planul REPowerUE al României nu a fost respins

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Boloș / Foto: Guvernul României
Marcel Boloș / Foto: Guvernul României
"Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă?", se întreabă ministrul Fondurilor Europene.

Planul REPowerUE al României nu a fost respins, ci este în faza de consultare informală, Comisia Europeană cerând informaţii suplimentare despre investiţiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, documentele urmând să fie depuse după ce se va ajunge la un consens, a transmis, vineri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

"Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? E adevărat că viaţa politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare 'sinceră', trebuie totuşi să ai în vedere că a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute. Situaţia cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informaţii suplimentare despre investiţiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele", a scris Boloş.

Potrivit acestuia, România, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primeşte, urmăreşte să asigure capacitatea de rezilienţă a sistemului energetic, prin creşterea ponderii producţiei de energie electrică din surse regenerabile (solar şi hidroenergetic).

"Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare şi rezilienţă începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârşitul lunii aprilie 2023 şi nu mai târziu înainte de 31 august 2023, care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut", explică Boloş.

În acest sens, în perioada 17 - 26 martie 2023, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi.

Ulterior, pe 24 martie, a avut loc o sesiune publică, la care au participat reprezentanţii structurilor asociative, autorităţilor locale şi regionale, societăţii civile, organizaţiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum şi actorilor interesaţi din sectorul agricol.

"Acum, suntem într-un dialog constructiv cu reprezentanţii Comisiei Europene, cărora le mulţumesc pe această care. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles şi, în baza mandatului primit de Guvern, o să discutăm cu experţii de acolo. Aceasta este realitatea. REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, şi România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice. De altfel, cum foarte bine a punctat Siegfried Mureşan, doar două ţări au depus până acum planul. Iar dacă vom continua discuţiile cu CE în aceeaşi notă, avem toate şansele să ne numărăm şi noi printre statele fruntaşe care fac acest lucru", a mai notat şeful MIPE.

Europarlamentarul Dragoş Pîslaru a anunţat, joi seara, pe Facebook, că planul REPowerEU al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro, a fost respins de Comisia Europeană.

"Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcţiona 1 miliarde de euro către clientela politica a PSD-PNL. Într-o totală lipsă de transparenţă şi pe repede înainte, Guvernul a cerut finanţare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiţii ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigaţii din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiţii ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv. Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU şi a aprobat doar investiţiile legate de eficienţă energetică şi care ajută gospodăriile şi antreprenorii să îşi reducă facturile - adică exact ce am transmis împreună cu partidul Partidul REPER ca soluţii'', a susţinut Pîslaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel