Marcel Ciolacu, întâlnire cu minerii de la mina de uraniu Crucea
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marcel Ciolacu în timpul întâlnirii cu minerii de la Crucea
Marcel Ciolacu în timpul întâlnirii cu minerii de la Crucea
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, în timpul unei vizite în Suceava s-a întâlnit și cu reprezentanții minerilor de la mina Crucea în timpul căreia a fost abordată problema recalculării pensiilor.

Reprezentanții minerilor au adus critici Guvernului pentru modul în care s-au recalculat pensiile, susținând că atât minerii, cât și cei din Gorj, Valea Jiului da și siderurgiștii și CFR-iștii, au pierdut o parte din drepturile câștigate de-a lungul anilor. Ei subliniază că aceste drepturi le-au fost acordate prin legi anterioare și prin decizii definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Noua lege a pensiilor, care a adus schimbări majore în sistemul de calcul al pensiilor, a generat nemulțumiri în rândul acestor categorii de muncitori, care consideră că recalcularea a dus la o diminuare a beneficiilor obținute anterior.

Minerii și ceilalți lucrători din industriile afectate susțin că noile prevederi legislative nu reflectă munca grea și riscurile pe care le-au asumat de-a lungul carierelor lor, cerând Guvernului să își reevalueze poziția și să restabilească drepturile pe care le aveau în baza legislației anterioare. Reprezentanții sindicatelor minerilor din Suceava, Gorj și Valea Jiului, dar și cei din domenii precum siderurgia și transporturile feroviare, se arată dezamăgiți de măsurile care, în opinia lor, sunt o regresie față de drepturile obținute în trecut.

Ciolacu: Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

În replică, premierul Marcel Ciolacu a declarat că recalcularea pensiilor nu va duce la scăderea niciunei pensii. Premierul a subliniat că aceasta a fost o condiție esențială pentru ca Guvernul să adopte noua lege a pensiilor, dorind să se asigure că toți pensionarii sunt protejați, în special cei care au muncit în condiții grele.

„Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiții grele! De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR”, a spus Ciolacu. El a menționat că doar 4,4% din totalul pensiilor sunt afectate de diferențele dintre pensiile mai mari primite anterior și cele bazate pe aceeași contribuție și condiții de muncă.

Premierul a explicat că recalcularea pensiilor a fost necesară pentru a asigura echitatea între pensionari și pentru a corecta anumite inechități. El a subliniat că în ciuda acestor schimbări, nicio pensie nu va fi redusă. „Nicio pensie nu scade în urma recalculării – a fost condiția esențială pentru a adopta această lege”, a precizat Ciolacu.

Beneficiile pentru munca în condiții speciale rămân protejate

Premierul a mai adăugat că actuala lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023) menține toate beneficiile acordate celor care au muncit în condiții speciale sau deosebite. Acestea includ, pe lângă recunoașterea stagiilor de cotizare complete mai scurte, și un punctaj suplimentar la pensie, ceea ce permite persoanelor care au desfășurat activități în astfel de condiții să obțină pensii mai mari.

„Am reușit să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene că nu este corect și nici constituțional să li se șteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiții grele de muncă”, a declarat Ciolacu. Aceasta a fost una dintre principalele preocupări ale Guvernului în cadrul discuțiilor cu oficialii europeni, subliniind importanța protejării drepturilor câștigate de muncitorii care au lucrat în condiții dificile.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții minerilor din Suceava, premierul a discutat despre importanța menținerii acestor drepturi și despre nevoia de a găsi soluții care să asigure continuitatea beneficiilor pentru cei care au desfășurat activități în condiții grele de muncă.

Discuții cu Comisia Europeană pentru soluții tranzitorii

În același timp, premierul a menționat că discuțiile cu Comisia Europeană vor continua, în vederea găsirii unor soluții tranzitorii pentru anii de vechime necesari ieșirii la pensie, astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit. Aceste soluții ar urma să vină în sprijinul muncitorilor din sectoarele afectate de schimbările din noua lege a pensiilor, permițându-le acestora să își păstreze drepturile de pensionare dobândite anterior.

„Toate aceste lucruri le-am discutat astăzi la Suceava cu reprezentanții minerilor. Și în continuare vom discuta cu reprezentanții Comisiei pentru a găsi soluții tranzitorii în ceea ce privește anii de vechime necesari ieșirii la pensie, astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit”, a spus Ciolacu.

Această abordare vine în contextul în care Guvernul își dorește să protejeze cât mai mulți pensionari de eventualele efecte negative ale schimbărilor legislative. Premierul a subliniat că se va asigura că nicio categorie de muncitori care a desfășurat activități în condiții grele nu va fi dezavantajată de noile prevederi legislative.

Continuarea dialogului cu minerii și sindicatele

Întâlnirile dintre premier și reprezentanții minerilor sunt parte dintr-un efort mai larg de a menține un dialog constant cu sindicatele din industriile grele, afectate de schimbările recente din legislația pensiilor. Ciolacu a subliniat că Guvernul este deschis la discuții și la găsirea de soluții care să asigure echitatea între toate categoriile de pensionari.

De asemenea, premierul a reiterat angajamentul Guvernului de a asigura o tranziție cât mai lină către noul sistem de pensii și de a corecta eventualele inechități care ar putea apărea în acest proces.

„Vom continua să lucrăm împreună pentru a proteja drepturile pensionarilor care au muncit în condiții grele și pentru a ne asigura că aceștia vor beneficia în continuare de pensii corecte și echitabile”, a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, Guvernul își propune să mențină un echilibru între necesitatea reformelor în sistemul de pensii și protejarea drepturilor dobândite de muncitorii din sectoarele esențiale, în special cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă.

4o

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel