Marea Britanie elimină scutirile de taxe pentru mașinile electrice
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Marea Britanie elimină scutirile de taxe pentru mașinile electrice
Marea Britanie elimină scutirile de taxe pentru mașinile electrice
Pentru a ieși din criza în care se află Regatul Unit, fiecare va trebui să își facă partea, a anunțat ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt.

Proprietarii de mașini electrice, care până acum fuseseră tratați cu mănuși de dragul mediului, nu au fost excluși din această solicitare a ministrului britanic de Finanțe, Jeremy Hunt. Chiar dacă vehiculele lor sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de emisii de carbon, proprietarii vor trebui să plătească accize pe ele, cunoscute ca taxe rutiere, începând din 2025, scrie Europa Today.

”Deoarece Biroul de Responsabilitate bugetară a prezis că jumătate din toate vehiculele noi vor fi electrice până în 2025. Pentru a face ca sistemul nostru de impozitare să fie mai echitabil, am decis că din 2025 încolo nu vor mai fi scutiți de accize”, a spus Hunt, vorbind în Camera Comunelor, potrivit DCNews.

Cotele taxelor rutiere variază în prezent în funcție de emisii și de vârsta mașinii, toate vehiculele cu emisii zero fiind scutite în prezent. Din 2025, acesta din urmă va fi perceput cu cea mai mică rată pentru mașinile noi, în prezent de 10 GBP, iar ulterior va plăti aceeași rată ca și alte vehicule. Șoferii de mașini moderne pe benzină sau diesel plătesc de obicei între 120 și 945 de lire sterline în primul an și apoi 165 de lire sterline pe an în următorii cinci ani. Chiar și cele mai scumpe mașini sunt supuse unei taxe suplimentare, care ar putea afecta noile vehicule electrice.

Totuși, teama este că această nouă taxă ar putea încetini expansiunea pieței de mașini electrice. 

”Perspectiva unor costuri suplimentare de funcționare îi va îndepărta pe alți potențiali cumpărători de vehiculele electrice, pe măsură ce alte stimulente sunt eliminate, iar facturile mari la energie erodează beneficiile trecerii la electricitate”, a declarat Ian Plummer, directorul Auto Trader, Gill Nowell.

Șeful companiei ElectriX, a calificat decizia ”dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare”, adăugând: ”Va trebui depusă mai multă muncă pentru a asigura șoferii că folosirea unei mașini electrice rămâne mai ieftină decât utilizarea uneia”.

Marea Britanie, prima ţară europeană intrată în recesiune. PIB-ul urmează să scadă cu 1,4% în 2023

Regatul Unit se află în recesiune, iar Produsul său Intern Brut (PIB) urmează să scadă cu 1,4% în 2023, anunţă joi ministrul britanic al Finanţelor Jeremy Hunt, la prezentarea bugetului în Parlament.

Ministrul britanic al Finanţelor a prezentat măsuri de ”consolidare” bugetară în sumă de 55 de miliarde de lire sterline, menite să impulsioneze economia, în vederea ieşirii cât mai rapide din perioada de recesiune.

”Regatul Unit, la fel ca alte ţări, se află în prezent în recesiune”, potrivit orgabnismului public al previziunilor bugetare (OBR), a anunţat Hunt.

Banca Centrală Europeană vede o probabilitate crescută a unei recesiuni în cele 19 țări care utilizează moneda euro, avertizând că există riscuri de pierderi și tulburări pe piețele financiare.

„Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”, a spus vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, potrivit thehill.com.

În timp ce banca și-a publicat miercuri evaluarea bianuală a stabilității financiare a zonei euro, de Guindos a spus că „riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut, în timp ce o recesiune tehnică în zona euro a devenit mai probabilă”.

Un grafic publicat împreună cu raportul a indicat o șansă de recesiune de 80% în zona euro și Regatul Unit în anul următor și o probabilitate de 60% în S.U.A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel