Instituția preconizează că economia se va contracta în ultimele trei luni ale acestui an și va continua să se micșoreze până la sfârșitul anului 2023.
Ratele dobânzilor au crescut la 1,75%, în timp ce banca se luptă să oprească creșterea vertiginoasă a prețurilor, inflația urmând să ajungă la peste 13%, potrivit BBC, citat de Mediafax.
Principalul motiv al inflației ridicate și al creșterii scăzute este creșterea facturilor la energie. determinată de invazia Rusiei în Ucraina.
O gospodărie obișnuită va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energie până în octombrie, a avertizat Banca.
Recesiunea așteptată ar fi cea mai lungă recesiune din 2008, când sistemul bancar britanic s-a confruntat cu un colaps, care a dus la oprirea creditării.
Criza nu va fi la fel de profundă ca acum 14 ani, dar ar putea dura la fel de mult.
Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a declarat că are "o mare simpatie și o mare înțelegere pentru cei care se luptă cel mai mult" cu costul vieții.
Banca Angliei apasă pe accelerație și majorează dobânda cheie
Banca Angliei (BOE) a trecut joi la o viteză mare în lupta ei împotriva inflației, majorând dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, după cinci creșteri consecutive de doar 25 de puncte de bază.
În condițiile în care prețurile de consum din Marea Britanie au afișat, în luna iunie, o creștere de 9,4% de în ritm anual, BOE a majorat dobânda cheie de la 1,25% la 1,75%, așa cum se așteptau majoritatea investitorilor.
Cea de-a șasea majorare consecutivă a ratei dobânzii de către Banca Angliei are loc într-un context economic și politic complex în Marea Britanie. După o serie de scandaluri, premierul Boris Johnson a anunțat la 7 iulie că demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, deschizând astfel calea pentru înlocuirea sa la șefia guvernului. Ministrul de externe Liz Truss și fostul cancelar al Trezoreriei, Rishi Sunak, sunt în cursă pentru a-l înlocui. Un vot al membrilor Partidului Conservator va determina cine va conduce partidul și va deveni prim-ministru în acest proces. Se așteaptă ca rezultatele votului să fie anunțate la începutul lunii septembrie.
Pe plan economic, Marea Britanie se confruntă cu numeroase incertitudini, în special legate de Brexit și de războiul din Ucraina, care a dus la o creștere a prețurilor la energie și la anumite mărfuri. Creșterile de dobândă implementate de BOE afectează, de asemenea, gospodăriile prin creșterea costurilor de împrumut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...