Marea necunoscută legată de imunitatea la Covid-19. Ce spun epidemiologii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Potrivit informaţiilor secrete obţinute de Statele Unite, coronavirusul este probabil, dar nu cu siguranţă, natural şi nu produs într-un laborator din China
Potrivit informaţiilor secrete obţinute de Statele Unite, coronavirusul este probabil, dar nu cu siguranţă, natural şi nu produs într-un laborator din China
Este atât una dintre cele mai mari necunoscute din criza Covid-19, cât și cel mai important parametru pentru restul acestei epidemii: ce imunitate vom dezvolta în contact cu acest nou coronavirus? Va fi cu adevărat protector? Și durabil?

Toate strategiile guvernamentale actuale se bazează pe o speranță: să vedem dezvoltarea a imunității în populația infectată. După ce mai mult de 60% dintre noi au au avut de a face cu virusul și, prin urmare, au produs anticorpi specifici, coronavirusul nu se va mai răspândi. Pariul pare rezonabil. Dar s-ar putea să nu fie atât de simplu...

Nu există nici o îndoială că acest coronavirus provoacă un răspuns imunitar foarte viguros. Anticorpii sunt prezenți în număr mare; puținele cazuri de reinfecție raportate în Asia sunt discutabile și se consideră că sunt legate de durata lungă a infecției inițiale, scrie Science & Vie.

Cu toate acestea, cercetătorii rămân foarte precauți: „Cazurile de reinfectare în SARS și MERS au fost prea rare pentru a putea fi luate în discuție”, avertizează Stanley Perlman, imunolog la Universitatea din Iowa. Mai rău, „studiile efectuate pe maimuțe infectate cu SARS arată că anumiți anticorpi se pot întoarce împotriva organismului: formează complexe cu virușii și dimpotrivă, întăresc infecția”, avertizează Morgane Bomsel cercetător în imunologia membranelor mucoase pentru Institutul Cochin. Virologii sunt de asemenea îngrijorați că vaccinurile dezvoltate în acest moment cauzează acest tip de disfuncții imune.

Citește și: Covid-19. Rușii au dezvoltat două noi teste. Unul dă rezultatul în 15 minute

Cât vor dura anticorpii?

Presupunând că răspunsul este favorabil, o altă întrebare obsedează epidemiologii: cât poate dura această imunitate? „Dacă memoria imunitară este insuficientă, ar trebui să existe valuri rapide succesive ale epidemiei Covid-19”, avertizează Samuel Alizon, specialist în modelarea bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier. Din nou, oamenii de știință se pierd în ghicitori.

Specialiștii știu numai că anumite coronavirusuri (așa zise reci), ca de pildă OC43 sau HKU1, provoacă o imunitate slabă, care durează aproximativ 40 de săptămâni. Un studiu realizat în 2007 pe 176 de pacienți infectați cu SARS a arătat că aceștia aveau anticorpi prezenți și la 2 ani de la infecție.

Un alt grup de 34 de îngrijitori dintr-un spital din Guangzhou care au fost și ei infectați cu SARS aveau prezentă în organism imunoglobulina G, la 12 ani după ce au fost infectați. Însă deocamdată nu se știe dacă acea concentrație de imunoglobulină era dezvoltată pentru a lupra împotriva SARS.

Așadar, pentru a afla pentru cât timp ne vom imuniza sau dacă ne vom imuniza natural nu putem face nimic altceva decât să așteptăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel