Marea transhumanță a albinelor, devenită un model economic în SUA
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Stup / FOTO: Freepik
Stup / FOTO: Freepik
În fiecare iarnă, mii de camioane transportă stupi de la un capăt la altul al țării. Un „rău necesar”, devenit modelul economic al apicultorilor.

Karun Samran înaintează ușor, la volanul uriașului său Ford Raptor, prin livada încă îmbibată de ploile de la începutul lunii februarie. În Madera, în mijlocul câmpurilor ce se întind cât vezi cu ochii, stupii din lemn alb sun așezați la capătul aleilor de migdali. Câteva albine se lipesc de caroseria caldă încă a pick-up-ului, începând să exploreze noua lor ”locuință”.

În lunile februarie și martie, California se transformă în gazdă temporară pentru albinele melifere. „La începutul anilor 2000, producția de migdale a explodat în Valea Centrală și am observat o migrare în masă a albinelor în California în timpul înfloririi”, spune Brittney Goodrich, profesor asistent la Universitatea UC Davis. „Astăzi, putem estima că cererea de polenizare a migdalelor din California reprezintă mai mult de 90% din coloniile de albine din Statele Unite. »

Pe Route 99 care leagă Sacramento de Bakersfield, transportoarele de albine pot fi identificate după plasa care înconjoară grămada de stupi: 408 stupi încărcați pe fiecare camion cu platformă, sau aproximativ 20 de milioane de albine per transport... Ele vin din câmpiile din Midwest, din vechile depozite de cartofi din Idaho unde au petrecut câteva luni sau chiar din Florida.

„Un rău necesar, un model economic”

Drumul este uneori periculos: un camion se face prea cald, iar albinele au de suferit; o pauză prea lungă iar albinele, ferite până atunci de vânt, scapă. Cam o dată, de două ori pe an, un camion se răstoarnă, lăsând marfa la voia întâmplării. Uneori este incendiată pentru a evita o catastrofă în cascadă. La sosirea în California, controalele de sănătate îi înfurie transportatorii, obligați să aștepte zile întregi înainte de a porni din nou la drum. „Trăiești după regulile lor, dar dacă poți evita, e mai bine”, eludează Dave.

Marea transhumanță a albinelor din Statele Unite a devenit „un rău necesar și modelul economic al apicultorilor”, explică Arnaud Lacourt. Un francez care a combinat pasiunea pentru tehnologie cu cea pentru apicultură înființând compania Ubees. Are 10.000 de stupi în Statele Unite, echipați cu senzori pentru măsurarea temperaturii sau a toxinelor, reducând, astfel, rata de mortalitate a albinelor care călătoresc pe drumurile americane.

„Apicultorii obțin acum 60% din veniturile lor din aceste servicii de polenizare, 30% din miere și 10% din produse auxiliare”, explică el. Iar piața de închiriere a stupilor reprezinta 500 de milioane de dolari”, adaugă antreprenorul. 

„Este un venit bun, fiecare colonie pe care o expediezi acolo aduce 180 de dolari”, a completat Jason Foley, care trimite în fiecare iarnă 300 de colonii de la mica sa fermă din Indianola.

„Plătești transportul, salariul și hrana pentru șoferi și tot rămâi cu un profit de aproximativ 130 dolari/stup. Și chiar dacă mierea de migdale este cam amară și nu prea populară printre consumatori, „operațiunea are un dublu avantaj: primesc un salariu pentru iarnă, iar primăvara, albinele mele sunt cu câteva luni înaintea altor albine”, a explicat el. 

În aprilie, când florile de migdal cad la pământ, camioanele revin, iar marea transhumanță se reia: spre câmpurile de afine din Georgia și Maine, spre livezile de meri din Pennsylvania și statul New York. Cei mai norocoși merg în Dakota de Nord și de Sud, ultimele state cu câmpii înflorite și un climat favorabil de vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel