Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
O creștere a cererii de petrol, într-o perioadă în care economiile mondiale au trecut de impasul provocat de pandemie, a contribuit la febra achizitorilor acestor combustibili. Exxon Mobil, Chevron Corp și Occidental Petroleum au făcut achiziții în valoare totală de 135 de miliarde de dolari în 2023. ConocoPhillips a finalizat, de asemena, două tranzacții mari în ultimii doi ani.
Cea mai notabilă tranzacție este achiziționarea unui zăcământ de petrol din SUA, în Bazinul Permian între vestul Texasului și New Mexico. Cele patru companii enumerate anterior au acum controlul a 58% din producția din această zonă, arată Reuters.
Fiecare dintre ele își propun să pompeze cel puțin 1 milion (bpd) din câmpul petrolier, care ar putea să producă 7 milioane de bpd până la sfârșitul anului 2027.
De asemenea, alte mari tranzacții se întrevăd pentru viitorul apropiat. Trei sferturi dintre directorii din domeniul energiei chestionați în decembrie de Federal Reserve Bank of Dallas se așteaptă ca în următorii doi ani să apară mai multe tranzacții petroliere în valoare de 50 de miliarde de dolari sau mai mult.
Endeavor Energy Partners, unul dintre cei mai mari exploatatori din Permian, are în vedere o vânzare care ar putea concentra și mai mult producția de petrol de șist din SUA în același loc.
"Câteva companii selecte vor determina dacă creșterea (producției) va fi puternică, mai stabilă sau echilibrată", a declarat Ryan Duman, director de cercetare la firma de consultanță în domeniul energiei Wood Mackenzie
Cele mai recente achiziții ilustrează căutarea de către companiile petroliere a unor rezerve de petrol și gaze neexploatate și cu costuri mai mici.
Printre cele mai importante tranzacții din 2023 se numără oferta de 59,5 miliarde de dolari a Exxon pentru Pioneer Natural Resources și achiziționarea Denbury Inc. pentru 4,9 miliarde de dolari. Chevron a oferit 53 de miliarde de dolari pentru Hess și a cumpărat rivalul petrolier PDC Energy pentru 6,2 miliarde de dolari. Occidental va plăti 12 miliarde de dolari pentru CrownRock.
Ajutate de prețurile puternice ale acțiunilor, majoritatea achizițiilor din acest an au constat în schimburi de acțiuni, și nu cheltuieli mari în numerar care ar pune în pericol bilanțurile cumpărătorilor în cazul în care prețurile petrolului ar scădea.
Creșterea ratelor dobânzilor în 2023 a făcut ca plata achizițiilor cu acțiuni să fie mai atractivă pentru investitori decât finanțarea noilor proiecte de energie regenerabilă cu numerar. Proiectele eoliene offshore din SUA și Franța au fost anulate din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a costurilor lanțului de aprovizionare.
Producătorii au recunoscut, de asemenea, că orientarea SUA către combustibili regenerabili, vehicule electrice și o mai mare eficiență energetică va reduce consumul de combustibili fosili și va afecta companiile prin costuri de producție ridicate.
Cererea de petrol la nivel global a crescut cu aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi (mbpd) în fiecare dintre ultimii doi ani, până la 101,7 mbpd. Această creștere a restrâns stocurile globale, contribuind la susținerea prețurilor, în condițiile în care OPEC și aliații au menținut limitarea producției.
Grupul de cercetare Wood Mackenzie se așteaptă ca producția de petrol să crească în medie cu aproximativ 250.000 de bpd pe an în următorii cinci ani, la jumătate față de nivelul din ultimii cinci ani, deoarece marile companii petroliere se concentrează pe creșterea fluxului de numerar mai degrabă decât pe producție. O creștere lentă ajută companiile cu rezerve neexploatate să controleze cheltuielile și să crească marjele.
Între timp, prețurile globale ale petrolului sunt așteptate să fie în mare parte stabile în 2024, după ce au fost în medie de aproximativ 83 de dolari pe baril în 2023, în scădere de la 99 de dolari în 2022. Analiștii văd petrolul în 2024 tranzacționându-se între 70 de dolari pe baril și 90 de dolari, peste media de 64 de dolari pe baril din 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...