Marius Budăi: Am scos deja posturile vacante la concurs

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Inainte de disponibilizări, este nevoie de o analiză, spune ministrul
Inainte de disponibilizări, este nevoie de o analiză, spune ministrul
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat că un proiect care să vizeze disponibilizarea a 400.000 de bugetari ar trebui să fie însoţit de o analiză detaliată privind fiecare categorie profesională, menţionând, totodată, că schema de personal a ministerului pe care îl conduce este în prezent subdimensionată.

Precizările au fost făcute după ce preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a declarat că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare şi adoptarea impozitării progresive.

"Până să vorbim de bani, vorbim despre oameni, iar atunci când vorbeşti despre oameni trebuie să fii foarte exact, foarte motivat. Şi cu argumente. Dacă spui: 'Din 1.200.000 noi trebuie să dăm afară 400.000'. Ok. Am aplicat un procent şi ştiu că 30% trebuie daţi afară. Ok. Câţi dintre ei sunt profesori, câţi medici, câţi funcţionari? Facem analiza. (...) Odată cu intrarea în UE - şi mă refer la serviciile sociale din cadrul Ministerului Muncii - sunt mai multe servicii sociale. Nu noi, oamenii, trebuie să facem acele servicii sociale? Nu avem nevoie de personal? Venim, aşa, şi aruncăm o cifră: 'Când venim noi la guvernare dăm 400.000 de oameni afară şi le tăiem salariile prin impozitare'. Super!", a arătat el, la Palatul Parlamentului.

Citește și Marius Budăi: Bugetarii nu ”sunt varză sau praf”

În ceea ce priveşte posibilitatea introducerii impozitării progresive, ministrul a opinat că aceasta ar fi o "măsură de austeritate" şi o "tăiere mascată" a salariilor.

"Părerea mea este că e o tăiere mascată de venituri ale populaţiei şi văd că colegii din opoziţie nu îşi mai asumă să iasă ei cu acest program. Vor moţiune - e corect, e constituţional, dar cred că ar fi fost şi mai corect să vină să spună ce pun în loc. Şi vedem că primim semnale de ce pun în loc: să nu mai dăm subvenţii, să nu mai dăm vouchere de vacanţă. Acum să tăiem şi salarii. Dar nu mai tăiem salariile cu procent, 25%, ci facem cum am făcut la pensii în 2010. Ne-a spus Curtea că nu putem să le tăiem, hai să le impozităm. E, acum punem cotă progresivă asupra salariilor. Este tot o tăiere de venituri", a menţionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel